Canals

El repte de ser universitari

L'entrada a la Universitat comporta un punt d'inflexió en la vida. Comença una nova etapa en la qual el jove ha de transcendir la seva condició d'estudiant per esdevenir un universitari en el sentit estricte de la paraula. Ser universitari comporta molt més que rebre classes en una universitat, és un camí de transformació que condueix la persona al desenvolupament de la pròpia autonomia i a una forma de 'ser al món' caracteritzada per un judici crític i un esperit constructiu. Però aquesta senda no es recorre de la nit al dia i sense esforç, sinó que és un procés en el qual han d'adoptar-se nous hàbits que facin realitat les il·lusions i propòsits del que inicia la marxa universitària.

Si parlem de l'adquisició hàbits, convé saber què fer perquè aquesta adquisició s'adapti als propòsits plantejats inicialment, sense que el procés sigui esgotador o frustrant. La tècnica del Servei d'Orientació Professional de la Universitat Abat Oliba CEU, Patricia Boquete, suggereix seguir escalonadament els punts següents:

- Establir, d'inici, què és el que es vol millorar i identificar quins aspectes del dia a dia podrien ajudar-nos a aconseguir el canvi desitjat.

- No abordar la qüestió en abstracte i de forma conjunta. Convé centrar-se en un hàbit en particular i, un cop adquirit, passar al següent.

- Acomodar el procediment de forma progressiva. Anar de menys a més.

- Mantenir en el temps l'hàbit, període que servirà per avaluar si s'ajusta a les expectatives.

- La perseverança conduirà a l'automatisme. En aquest moment és quan es pot començar a treballar en el següent hàbit de la llista.

La Universitat és un ecosistema privilegiat per a l'adopció d'hàbits edificants en el terreny personal i en l'intel·lectual, que a més també repercuteixen positivament en la capacitació professional. Les activitats culturals, el servei d'esports, la societat de debat, el voluntariat, les pràctiques professionals, els recursos de la biblioteca o l'intercanvi internacional, són 'finestres d'oportunitat' que se li obren a l'universitari perquè, recolzat en la curiositat i la perseverança, faci el salt qualitatiu que ha d'esperar-se dels anys d'universitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia