Canals

Pantà d’Utxesa

SEGRIÀ

Paisatge humit en terres de secà

L’embassament d’Utxesa és una zona de gran interès per la seva biodiversitat

L’embassament d’Utxesa és un espai creat artificialment però que s’ha naturalitzat i ofereix la possibilitat d’una tranquil·la passejada que es pot fer caminant o en bicicleta. Torres de Segre, Sarroca de Lleida i Aitona són les tres poblacions que en comparteixen riba i des de les tres poblacions s’hi pot arribar perfectament, ja que està ben indicat. L’inici de la ruta pot ser el Punt d’Informació situat al sud del pont que creua el canal d’unió entre els embassaments d’Utxesa i Secà. En aquest espai hi ha un aparcament i tota la informació concreta de l’itinerari. Declarat d’Interès Natural, aquest espai inclou zones d’aiguamolls i d’una vegetació frondosa on es concentren nombroses espècies d’ocells, especialment d’àmbit aquàtic i també estepari. D’aquí que sigui un dels territoris de les terres de ponent de gran interès ornitològic, i és especialment important la presència d’aus que tenen com a hàbitat principal els canyissars. De fet, als voltants de l’embassament, que es va construir en un temps rècord l’any 1914 amb finalitats hidroelèctriques, s’han desenvolupat diversos elements de la vegetació aigualosa i de ribera.

Seguint les senyalitzacions de la ruta, l’aigua del pantà sempre queda a l’esquerra i durant el recorregut es passa per la zona dels espigons de pesca, que permeten gaudir d’un entorn humit però al mateix temps amb la possibilitat d’observar petits retalls de paisatge típic de secà. Aquest contrast permet una diversitat d’hàbitats i espècies molt important. La circumval·lació de l’embassament, amb un recorregut que no arriba als set quilòmetres, també permet arribar a un observatori elevat, des d’on es pot observar l’entrada de l’aigua del canal de Seròs. Precisament aquest embassament i el seu veí, el de Secà, tenen la peculiaritat de ser únics a Catalunya, ja que no es troben en cap riu, sinó dins del traçat del Canal Industrial de Seròs, tot i que es consideren de la conca del Segre.

Cliqueu aquí per a més informació.

Plens d’història

Prop del pantà d’Utxesa hi ha el municipi d’Aitona, amb nombrosos jaciments arqueològics: poblats ibers, romans i musulmans. Un dels llocs més interessants és el poblat de Genó, on s’han trobat restes d’habitatges de fa més de 3.000 anys. Les restes de ceràmica analitzades han mostrat que contenien cervesa. Així, aquest jaciment és un dels tres més antics d’Europa on se sap que es produïa aquesta beguda.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia