Canals

Banyoles

PLA DE L’ESTANY

Molts tresors per descobrir

El barri vell de Banyoles constitueix una autèntica joia, amb un munt de racons per descobrir

En els darrers anys, bona part dels carrers del barri vell de Banyoles s’han convertit en zona de vianants. I el procés s’ha aprofitat per posar al descobert alguns trams de recs, per la qual cosa el recorregut que proposem resulta especialment atractiu i perfectament adaptat, sense obstacles ni perills. L’itinerari comença al monestir de Sant Esteve, la primera fundació benedictina del nostre país i l’origen de la vila medieval. Malgrat que tant l’església com el claustre són d’època posterior, encara es conserven alguns vestigis dels primers anys; i, per damunt de tot, algunes peces notables, com ara l’arqueta de Sant Martirià o el retaule gòtic de Nostra Senyora de l’Escala, ambdues del segle XV.

A partir del monestir, anem seguint l’orientació del creixement medieval, des del carrer del Puig o el de l’Era de l’Abat fins a la plaça Major. Pas a pas, anem descobrint recs que desguassen l’aigua de l’estany, rentadors restaurats o placetes amb enorme encant, com ara la del Teatre o la de la Font. En algunes d’aquestes podem trobar-hi edificis singulars, com ara el conjunt de cases panxarrudes del carrer Nou, la Llotja del Tint (una fàbrica del segle XV habilitada com a sala d’exposicions) o l’edifici de la Pia Almoina, actualment seu del Museu Arqueològic de Banyoles. El recorregut també ens permet contemplar l’església gòtica de Santa Maria dels Turers o un tram de la muralla medieval, flanquejada per dues glorietes d’inspiració gòtica.

El destí final del nostre recorregut és la plaça Major, un espai documentat a partir del segle XIII en el qual es combinen les façanes medievals amb d’altres d’estil neoclàssic. En el seu conjunt, aquest espai constitueix una de les places més harmòniques del nostre país, amb quaranta grans arcs que encerclen un espai central dominat pels plàtans. Asseure’s en un dels bancs del perímetre central o en qualsevol de les terrasses dels bars constitueix una experiència fascinant. A la plaça hi trobem l’edifici de cal Moliner, un antic molí rehabilitat que ens permet conèixer, in situ, un dels aprofitaments dels recs.

Cliqueu aquí per a més informació.

Un entorn especial

El recorregut a través de la Banyoles medieval pot complementar-se amb la visita a alguns nuclis de la comarca com ara Crespià, Vilert o Centenys; a alguns castells, com ara el de Ravós del Terri o el d’Esponellà; a alguns temples romànics, com el de Santa Maria de Porqueres o el de Sant Julià de Corts; o a alguns ponts, com el de Sant Andreu del Terri o Sant Miquel de Campmajor.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia