Canals

Santa Coloma de Farners

SELVA

Seguint les passes del bandoler

La Ruta d’en Serrallonga és una bona excusa per descobrir el parc de les Guilleries

Hi ha moltes maneres de recórrer l’espai natural de les Guilleries. Però, molt probablement, una de les més interessants consisteix a seguir la petja que va deixar el guerriller més famós del país, Josep Sala i Ferrer, conegut com en Serrallonga. Les anades i vingudes a través de les muntanyes de les Guilleries i el Collsacabra, amb alguns episodis dignes de pel·lícula, l’han convertit en un personatge llegendari, en què sovint resulta difícil destriar el mite de la realitat.

La Ruta d’en Serrallonga uneix Santa Coloma de Farners amb Sau passant per Osor i dona a conèixer els llocs més importants de la biografia del mític bandoler: els encreuaments de camins on realitzava els atracaments (coll de Ruscall), els llocs on era esperat pels seus enemics (coll de Querós o de Nafré), els masos i coves on s’amagava i, finalment, el lloc on va ésser capturat (ca l’Agustí). Es tracta del GR 178, que travessa el nord de les Guilleries des de llevant fins a ponent.

El punt de partida és la vila de Santa Coloma de Farners, la capital de la comarca de la Selva. Des d’allà, el camí segueix en direcció nord-oest amb una ascensió que ens duu al coll de Ruscall (punt d’unió amb la variant GR 178-1, que ve d’Anglès). Des d’aquí, el camí davalla fins a trobar el curs del sot de la Grevolosa, que hem de seguir, aigües amunt, fins a arribar a Santa Creu d’Horta. D’aquesta manera ens situem al poble d’Osor, en ple espai natural de les Guilleries. Des d’aquí cal prendre una pista que s’enfila fins al coll de Nafré i, més cap amunt, fins al santuari del Coll, un indret que gaudeix d’unes vistes espectaculars. Arribats a aquest punt ens cal anar a buscar el coll de la Creu de Serrallonga, on neix la variant GR 178-2, que condueix fins a Sant Hilari Sacalm. Aquest sender travessa el sot i el bosc que du el nom d’en Serrallonga i ens porta a la masia on va viure el bandoler. Més cap a l’oest, hem de travessar la riera de Querós a través del pont de Querós. Una vegada superada la riera, ens dirigim cap a la riba del Ter i el pantà de Susqueda. A l’altra banda del riu podem contemplar els cingles de Tavertet i la carena del Collsacabra.

Cliqueu aquí per a més informació.

Atri i Cultura

L’empresa Atri i Cultura ofereix tot un seguit de propostes per descobrir la comarca de la Selva. Entre aquestes hi ha visites culturals al nucli antic i al monestir d’Amer o a les termes romanes de Caldes de Malavella.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia