Canals

Mataró

MARESME

El triangle modernista

Els principals arquitectes del modernisme van deixar una forta empremta a la comarca del Maresme

El modernisme ha deixat una empremta notable al nostre país. I una de les comarques en què aquesta ha estat més intensa és el Maresme, on es poden trobar un munt d’exemples d’aquest estil, des de torres, panteons, escoles, ajuntaments i, en total, fins a 188 cases classificades. Bona part d’aquestes són obra de Josep Puig i Cadafalch i Lluís Domènech i Muntaner. A banda d’això, cal no oblidar que la comarca també té el privilegi d’oferir la primera obra d’Antoni Gaudí, la Nau Gaudí de Mataró, construïda el 1883 i que es pot convertir, perfectament, en el quilòmetre zero del nostre recorregut.

De fet, quatre viles de la comarca ofereixen rutes del modernisme. En el cas de Canet de Mar i Mataró, fins i tot existeix un itinerari conjunt, anomenat el triangle modernista. En el cas de la capital del Maresme, aquesta ruta ens permet visitar obres de Josep Puig i Cadafalch com ara el saló de sessions de l’Ajuntament, totalment restaurat, o la Casa Coll i Regàs, en la qual es combinen les formes medievals i barroques. També podem contemplar la Nau Gaudí (1883) a la Cooperativa Obrera Mataronense, una de les primeres obres de l’arquitecte barceloní. La Nau, a més a més, acull la col·lecció Bassat d’art contemporani.

En el cas de Canet de Mar, el recorregut inclou un dinar a la casa que Lluís Domènech i Montaner va projectar per a la seva cunyada, Francesca Roura. A banda d’això, també ens permet conèixer l’Ateneu Canetenc, el primer edifici projectat per Lluís Domènech i Montaner. El punt final de la ruta són la Casa Museu de Lluís Domènech i can Rocosa, que ens permeten conèixer el vessant personal i professional de l’arquitecte. En el primer cas, es tracta de la casa d’estiu de la família i el recorregut ens permet conèixer els àmbits familiars i la història de la casa. En el cas de can Rocosa, es tracta d’una masia del segle XVII que l’arquitecte va convertir en el seu taller.

A tota la comarca

El Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme disposa d’una guia sobre el modernisme que es pot trobar a les oficines de turisme. La guia inclou més de dues-centes fotografies i aplega les obres de Puig i Cadafalch i Lluís Domènech i Montaner, entre d’altres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia