Canals

Mediona

ALT PENEDÈS

Un castell mil·lenari

El castell de Mediona va sorgir d’una fortificació dels sarraïns que conserva segles de llegendes

El castell de Mediona s’aixeca, amb més de mil anys d’història, sobre el congost de Mediona, vorejant el riu Bitlles. Aquest castell ha estat estratègicament important al llarg de la història no per la panoràmica que ofereix sinó per la seva proximitat al camí que unia el Mediterrani i la Catalunya interior, dins el territori de l’antiga Marca Penedès.

Al castell de Mediona hi podeu anar en cotxe, des de la C-15, entre Vilafranca del Penedès i Igualada, seguint els indicadors cap a Mediona. Revolt rere revolt descobrireu un paisatge que combina els boscos amb la tradició vitícola i podreu contemplar grans extensions d’un paisatge sempre canviant. Però, si us agrada caminar, en lloc d’anar amb cotxe fins a Mediona podeu anar fins a Sant Quintí de Mediona i aparcar el cotxe a prop de les escoles. Des d’allà podeu fer una ruta a peu d’uns deu quilòmetres (entre dues i tres hores i mitja) que us portarà fins al castell de Mediona i us tornarà a deixar allà on heu aparcat el cotxe. Des de les escoles heu d’anar caminant fins a les deus de Sant Quintí, on hi ha unes surgències d’aigua que provenen d’unes grutes plenes d’estalactites i estalagmites. Allà descobrireu les fonts i les formes sinuoses de l’acció de l’aigua sobre la roca. Actualment, en aquest indret hi ha un parc d’aventures a l’aire lliure.

Tot just a sobre de les fonts surt un corriol que comença amb unes escales i ràpidament s’enfila cap amunt. Heu de pujar fins a dalt de les gorges, que us quedaran sempre a mà dreta. Seguiu pujant i travesseu la riera per una passera de fusta, agafeu un caminet que us portarà a un altre camí més ample i, finalment, a una carretera. Pel camí, anireu trobant indicadors cap al castell de Mediona. Seguireu per la carretera durant un quilòmetre i mig, fins la urbanització de Can Verdaguer. En entrar a la urbanització i passades algunes cases trobareu el complex medieval del castell. Per tornar podeu seguir els indicadors cap a Sant Quintí, parant per gaudir de les vistes i les fonts fins al corriol que heu agafat al principi de la ruta.

Cliqueu aquí per a més informació.

Parets que parlen

El castell de Mediona apareix ja documentat al segle XI, en una donació al monestir de Sant Cugat del Vallès. Les restes que es veuen actualment pertanyen a èpoques diverses i és precisament en aquesta característica que hi trobem part del seu encant. Les construccions més antigues són una torre semicircular destruïda al nivell del que fou el primer pis i un recinte que s’estén cap a l’est. S’hi fan visites guiades amb reserva prèvia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia