Canals

Cardona

BAGES

La ciutat de la sal

La història de Cardona està estretament lligada a l’explotació de la sal

La ruta que us proposem comença a l’Oficina de Turisme. D’aquí anirem al Parc Cultural de la Muntanya de Sal, un espai immillorable per conèixer la història de l’exploració de les sals i, en conjunt, de l’Espai d’Interès Natural de la Vall Salina de Cardona. Al parc s’ofereix un recorregut guiat a través de les antigues instal·lacions mineres, la qual cosa ens permetrà arribar fins als 86 metres de profunditat. A l’interior de les galeries es poden apreciar els diferents plegaments i vetes del jaciment i la diversitat de minerals, així com impactants estalactites i estalagmites.

La següent fita del nostre recorregut la situem a la vila medieval de Cardona, a la qual penetrem a través del Portal de Graells o de Santa Maria, amb dues torres pentagonals. Ben aviat, podrem veure la Casa Graells, del segle XII, actualment seu de la fundació Cardona Històrica. Seguint a través del carrer Escasany arribem a la plaça del Mercat, on trobem l’església parroquial, consagrada el 1397. Tot seguit travessem l’eix comercial de la població i entrem a la plaça de la Fira tot seguint el carrer Portalet. En aquesta plaça podrem veure l’ajuntament i el monument al comte Borrell II, de Subirachs. Des d’aquí podrem gaudir d’un mirador amb magnífiques vistes. Seguim l’itinerari a través del carrer de la Fira, on trobarem la capella de Santa Eulàlia i el Museu de la Sal Josep Arnau.

Una vegada arribats a l’Oficina de Turisme pugem cap al castell de Cardona seguint el camí vell. Aquesta construcció militar es remunta a l’any 886 i, durant els segles XI i XV, va ser el nucli residencial dels senyors de Cardona. Durant la guerra de Successió, el castell es va convertir en una plaça inexpugnable i en el darrer baluard dels austriacistes. A banda de les extraordinàries vistes, del castell val la pena destacar la torre de la Minyona, el pati Ducal o els baluards de defensa. En el mateix recinte del castell hi trobem la col·legiata de Sant Vicenç, consagrada entre els anys 1029 i 1040.

Cliqueu aquí per a més informació.

L’escenari de Welles

L’octubre del 1964, Orson Welles va escollir la col·legiata de Sant Vicenç del castell de Cardona per rodar la pel·lícula Campanades a mitjanit, una adaptació personal de l’obra de Shakespeare. Les escenes més famoses del film, com ara el castell del rei Enric IV, el castell del seu rival Henry Percy i la catedral on és coronat Enric V, es van rodar en aquest escenari incomparable.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia