Canals

Arnes

TERRA ALTA

Sota la mirada de les bruixes

Una nova ruta literària permet resseguir els escenaris de novel·la ‘Les bruixes d’Arnes’

Quan el 2010 l’escriptor David Martí va publicar la seva primera novel·la, Les bruixes d’Arnes, no preveia que es convertiria en un èxit editorial traduït al castellà i al polonès. “Va ser tota una sorpresa”, explica Martí, que tampoc no podia sospitar que set anys després una ruta literària permetria als lectors de l’obra resseguir els escenaris de la població en què es va inspirar per escriure-la.

La Ruta de les Bruixes d’Arnes comença al mirador dels Jardinets, amb vistes al vessant nord del massís del Port. Allà hi ha el primer plafó explicatiu que s’ha instal·lat per posar en context obra, escenaris i paisatge. Les bruixes d’Arnes se situa a la Catalunya del segle XVI i explica la història d’una nissaga familiar de dones fortes i vinculades al poder de la natura, que conserven un secret ancestral i patiran la persecució de la Inquisició, que les acusa de bruixeria. El relat està inspirat en uns fets reals documentats que van passar en l’època en què està inspirada la novel·la, quan els veïns d’Arnes es van revoltar després que dues dones de famílies benestants fossin acusades d’heretgia. Tot i que els fets que relata Martí són fruit de la seva imaginació, els escenaris on transcorre la trama són perfectament identificables La ruta passa primer per Casa Colet, on comença el primer capítol del llibre i que és la casa familiar de l’autor. Després passa per l’antic castell i la presó, pels porxos de l’ajuntament renaixentista i acaba a l’antic molí, un edifici proper a l’espai on David Martí va situar el taller on s’amagava el misteriós Llibre de les Essències custodiat per la nissaga de dones que protagonitzen la novel·la.

Des que es va publicar, han estat molts els lectors que han visitat Arnes per veure els paisatges on transcorre aquesta obra, i amb la nova ruta es vol dinamitzar aquest petit poble de la Terra Alta encara més. Al mateix temps, l’autor té previst que la ruta pugui sortir del nucli urbà d’Arnes i arribar fins a altres indrets que també apareixen al llibre, des d’Horta de Sant Joan a Tortosa, amb la possibilitat d’arribar, en barca, fins a la desembocadura de l’Ebre.

Cliqueu aquí per a més informació.

El massís dels Ports

Un espai natural feréstec i ple de vida salvatge és el que ofereix el massís dels Ports, situat entre Catalunya, València i Aragó. A la part catalana hi ha 35.050 hectàrees protegides com a Parc Natural, que Inclou 861 hectàrees de reserves naturals i 205 hectàrees de Refugi de Fauna Salvatge. De la seva riquesa en biodiversitat destaquen les comunitats vegetals d’interès biogeogràfic i la reserva de cabra salvatge.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia