Canals

Riner

SOLSONÈS

Mirall d’espiritualitat

El santuari del Miracle i la cripta d’Olius són visites obligades al Solsonès

A un quart d’hora en cotxe de Solsona en direcció a Biosca hi ha el santuari del Miracle, una zona de gran interès cultural i arquitectònic. La primera capella es va començar a construir a mitjans del segle XV, poc després que dos nens pastors d’un mas proper asseguressin que la Mare de Déu se’ls havia aparegut. El conjunt monumental, que encara acull activitats litúrgiques i culturals, està format per l’església de la Mare de Déu del Miracle; el monestir benedictí, que depèn dels monjos de Montserrat; i la casa de l’espiritualitat i les cel·les de Nostra Senyora, dues edificacions que ofereixen diferents modalitats d’allotjament als visitants. Entre els elements que val la pena descobrir al santuari hi ha l’espectacular retaule barroc, l’orgue, la sagristia i el claustre del monestir. A més, la seva ubicació ofereix vistes panoràmiques interessants de bona part de la comarca del Solsonès. Cada dissabte, diumenge i festius a les 11 del matí s’hi fan visites guiades (amb reserva). Una altra visita obligada als voltants de Solsona és l’església de Sant Esteve d’Olius, a uns quatre quilòmetres en direcció cap a Berga. Es tracta d’un bon exemple de romànic llombard del segle XI i està formada per una sola nau coberta amb volta de canó. Però segurament la part més emblemàtica és la cripta que es troba sota l’altar i que està dedicada a Santa Maria. Està formada per tres petites naus sostingudes per sis columnes, totes diferents. Molt a prop es pot visitar també el cementiri modernista d’Olius. Construït el 1916, es tracta d’un curiós recinte on la gent es troba enterrada dins la roca i només hi poden ser sepultades persones que hagin nascut o viscut a Olius. Després de tanta espiritualitat, però, pot resultar interessant tornar a Solsona per visitar un monument històric de caràcter més mundà. Es tracta del pou de gel, una estructura soterrada ubicada prop de l’església de Santa Maria i que ja existia el segle XVI. Es va utilitzar fins al segle XIX per emmagatzemar-hi gel a l’hivern, que es venia a la primavera i l’estiu.

Cliqueu aquí per a més informació.

El llegat barroc

Testimoni de l’època de més esplendor històric de la ciutat, el barroc és un dels trets identitaris de Solsona. En arquitectura, destaquen sobretot el Palau Episcopal, obra de Francesc Pons, i el portal del Pont.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia