Canals

D’Almacelles a Alcarràs

SEGRIÀ

Molt més que fruiters

Una ruta en cotxe per la part de ponent del Segrià, entre pobles tranquils i plens d’història

Aquesta tranquil·la ruta en cotxe permet descobrir alguns dels paratges més tranquils del Segrià, recorrent típics i singulars pobles de cases blanques envoltats de camps de conreu, sobretot fruiters. L’inici recomanat és Almacelles, on val la pena visitar el Centre Històric, del segle XVIII, i especialment la plaça de la Vila, de grans dimensions. També són interessants el Museu d’Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal, on s’explica com i per què apareixen les ciutats; i el paratge del Vilot, l’indret on fa pocs anys es van localitzar les restes de l’antiga Almacelles medieval, que va ser arrasada durant la guerra dels Segadors.

Des d’aquesta població es pot seguir, entre petits turons i camps conreats, cap a Sucs, on cal fer una visita a la seva església. La ruta continua per la mateixa carretera i, a mà esquerra, en direcció est, s’observen, dalt d’un turó, les restes del castell de Gimenells, amb més de mil anys d’història i recentment rehabilitades. Entrant al municipi es pot comprovar com al seu campanar, com en altres de la zona, hi ha nius de cigonyes. Passant pel nucli de Gimenells se segueix cap al sud en direcció a Vallmanya, que pertany al terme municipal d’Alcarràs i on es poden veure restes prehistòriques, entre les quals destaca una tomba megalítica, així com una bella casa senyorial del segle XVII. Finalment la ruta acaba, després de 22 quilòmetres, a Alcarràs. Del poble cal visitar l’església de la Mare de Déu de l’Assumpció, un temple del segle XVIII de façana barroca que conté tres grans naus i manté una curiosa forma trapezoidal. La seva principal peculiaritat és que es va aixecar sobre les restes del primitiu castell i sota el seu paviment encara es conserven quatre compartiments de l’antiga fortalesa. Altres punts d’interès són el Fossar, on hi ha les restes d’una antiga església romànica del segle XII; l’edifici modernista del Sindicat, des d’on es pot accedir a un antic molí medieval; i l’Espai d’Interpretació Etnològic, on s’exposen tota mena d’estris que es feien servir abans de la modernització de l’agricultura.

Cliqueu aquí per a més informació.

L’alzina centenària

L’alzina centenària és el símbol del poble d’Alcarràs i apareix al seu escut municipal. Es troba en un indret anomenat –com no podia ser d’altra manera– pla de l’Alzina. Antigament aquest indret es coneixia com a Partida de Coscollar i quan l’alzina va créixer no hi havia cap més arbre al voltant.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia