Necrològiques

Narcís Parals, ‘el Moliner de Peralta’

Personatge fonamental de la Carbonera de Sant Climent de Peralta, serà recordat pels seus alliolis

Narcís Parals Bañeras, més conegut com el Moliner de Peralta, va morir el 21 d’abril, a l’edat de 86 anys, a Santa Susanna de Peralta, on vivia al mas El Molí. Parals era un dels personatges entranyables de la Carbonera que cada any s’organitza a Sant Climent de Peralta, on va deixar empremta amb els seus immortals alliolis, que feia en una gran morter de pedra. Segons el periodista i gastrònom Salvador Garcia-Arbós: “El seu allioli era superlatiu. Tenia l’aspecte d’una espuma elegant i lleugera; ben emulsionat. No era fort d’all, però en mantenia l’aroma mes delicada; era untuós, però no pas oliós; no enrabiava la llengua, ans al contrari, era aperitiu per al desganat, i desprenia una aroma reconciliadora, pacificadora i senyorial.” Ja feia temps que Parals estava delicat de salut, però la seva presència al voltant del foc de la Carbonera, que s’encén el 12 d’octubre i s’apaga quinze dies més tard, era essencial, perquè el Moliner era una mena d’home d’aquells que ja no se’n fan.

L’Ajuntament de Forallac i l’associació cultural El Cau dels Pins de Sant Climent de Peralta el van homenatjar l’Onze de Setembre del 2015. Li van reconèixer la “gran implicació i generositat” que sempre havia tingut amb el municipi i, sobretot, destacaven la seva participació en la dinamització de les festes tradicionals, com la del Segar i del Batre, i la Carbonera, i la seva “senzillesa, discreció i màxima implicació” en tot allò que afectava el poble.

L’associació li va regalar un morter de grans dimensions fet a mà, amb la inscripció “El morter del Moliner”, i a l’accés al cau dels Pins pel camí de Peralta es va descobrir un monòlit, en el qual es pot llegir el topònim “Paratge del Moliner”. Narcís Parals havia nascut el 7 de desembre de 1933 a can Puigmiquel de Sant Sadurní de l’Heura, i era vidu de Rosa Expósito Prat i deixa una filla.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia