Societat

La Diputació de Barcelona alerta de la possibilitat de tancar llars d'infants

Esteve avisa que alguns serveis que donen els ajuntaments com les escoles bressol hauran d'apujar preus o no podran continuar

Creu que les tarifes s'hauran d'acostar al “preu de cost” perquè els municipis no hi poden fer front

El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha advertit que els ciutadans hauran de pagar més pels serveis que fins ara han finançat els ajuntaments encara que no els hi toqués, com per exemple l'ensenyament de 0 a 3 anys. “Haurem de dir a la gent que haurà de pagar més o s'haurà de tancar el servei”, ha afirmat en declaracions al programa La caixa dels trons produït per l'ACN.

Segons Esteve, en temps de bonança econòmica els ajuntaments “hem comès un error molt gros perquè els hi hem explicat als ciutadans que es pot tenir de tot i de franc”. Davant de la crisi actual, Esteve creu que s'hauran d'anar apujant les tarifes fins al “preu de cost”.

En un context en el què el govern ha decidit pujar taxes en àmbits com la sanitat i el turisme, des de la presidència de la Diputació de Barcelona avisen que també s'haurà d'aplicar a nivell municipal. Salvador Esteve s'ha referit als serveis que donen els ajuntaments i, especialment, a aquells que els consistoris no estan obligats a finançar com és el cas del servei de llars d'infants d'entre 0 i 3 anys.

Esteve ha explicat que en els últims anys els consistoris han gastat recursos extraordinaris per construir escoles bressol però ara “no entren recursos i tenim la despesa ordinària que son els sous de cada mes”. El també alcalde de Martorell ha explicat que en el cas del seu municipi l'ajuntament paga 2.800 euros anuals per cada plaça d'escola bressol. “La diferència entre el que paguen els pares i l'ajuntament no es pot aguantar. Haurem de dir a la gent que haurà de pagar més o s'haurà de tancar el servei”, ha conclòs.

Esteve admet que algun servei o equipament s'haurà d'acabar tancant i que en d'altres casos s'haurà de replantejar la manera com es gestiona. Davant de la delicada situació financera dels ajuntaments que ja no es poden fer càrrec de les despeses que fins ara han assumit, el president de la Diputació de Barcelona creu que la solució per mantenir serveis és apujar les tarifes i acostar-les al preu de cost.

Preguntat per si és partidari de suprimir les diputacions, Esteve ha recordat que històricament el catalanisme polític ha cregut que les diputacions eren “sobreres” i ha estat partidari d'un model territorial basat en vegueries. Donant suport a aquesta filosofia ha apostat perquè es vagi cap a aquest camí però alhora ha alertat que les diputacions no es poden desmantellar fins que no hi hagi una estructura que doni suport als ajuntaments. Segons Esteve, si la Diputació de Barcelona desaparegués “els municipis mitjans i petits de les comarques de Barcelona haurien de plegar perquè sense aquest recolzament difícilment aguantarien”.

En referència a l'aplicació d'un sistema basat en les vagueries, Esteve ha afegit que ara seria un bon moment per parlar-ne amb “serenitat” i buscar el consens necessari a nivell polític però també territorial ja que hi ha un llarg període de temps sense eleccions. En aquest sentit, ha recordat que quan va prendre possessió de la presidència de la Diputació ja es va oferir per trobar la formula d'una divisió territorial “coherent i que perduri”.

Finalment, Esteve s'ha mostrat partidari de reduir l'estructura de la Diputació de Barcelona i ha assenyalat que “quan governen massa temps els mateixos la burocràcia tendeix a autoalimentar-se i es crea una estructura massa gran”. “El que es gasta amb l'estructura va en contra dels ajuts als ajuntaments” ha afegit. Una situació que Esteve aposta per resoldre a través de no cobrir les places que deixen els treballadors que es jubilen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.