Canals

’Salou, Essència Gastronòmica’, 12 mesos d’excel·lència

“Salou, Essència Gastronòmica”, és el nom d’un extens calendari d’activitats i esdeveniments gastronòmics que es desenvoluparan, durant tot l’any, a la capital del turisme de la Costa Daurada, i que es va presentar a finals de març a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona.

L’agenda és una iniciativa del Patronat Municipal de Turisme de Salou, presidit per l’alcalde Pere Granados, que té com a objectiu promoure i posar en valor l’excel·lent moment que viu la creació gastronòmica salouenca, un producte turístic, capaç, a més, de crear una identitat gastronòmica de Salou.

Els objectius de l’aposta per la gastronomia són: la desestacionalització de la temporada; atraure un mercat / visitant de proximitat, com el de Barcelona, però també el nacional i l’internacional, una de les motivacions dels quals és la restauració; i que aquest sector pugui tenir activitat tot l’any, amb una oferta diversa, variada i de qualitat, un fet que crea sinergies econòmiques amb la resta d’àmbits.

La gastronomia que proposen els restauradors de Salou es caracteritza per la innovació, l’avanguarda, la creativitat i la utilització de productes locals de proximitat, amb identificació geogràfica protegida i denominació d’origen qualificada. Salou es troba en un entorn i un territori de gran riquesa i diversitat en productes del mar i en productes de la terra; remarcant les 8 DO vinícoles (a mitja hora de Salou, la més llunyana): Priorat, Montsant, Tarragona, Conca de Barberà, Terra Alta, Penedès, Cava/Corpinat, i Catalunya, i també les tres DOP d’oli.

Gràcies a la implicació, capacitat i professionalitat de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Salou (AEH), presidida per “Pep” Moreno, que, a més, és el xef del Restaurant Deliranto, estrella Michelin, ha estat possible que el municipi sigui un referent gastronòmic, no només a la província, sinó també a Catalunya i Espanya.

Salou vol convertir la cuina en una experiència sensorial, on es fusionin sabors i maridatges, amb relats. I per això, es presenten iniciatives com la “Salou Mediterranean Wine Week”, on a través dels vins es pot recórrer, també, una part del llegat històric, la geografia, el patrimoni i la cultura vinícola del municipi.

Les iniciatives que componen el “Salou, Essència Gastronòmica”, són, en primer lloc, el “Tasta Salou”. Aquestes jornades van iniciar-se el 3 de febrer, coincidint amb la Festa Major d’Hivern, i se celebren cada dijous, al vespre, a partir de les 19 h, a la catorzena de restaurants participants. Per només 5 euros, es poden degustar les creacions dels xefs, maridades amb vins i caves de Raventós Codorniu.

Precisament avui dijous, Salou acull els Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, la semifinal del concurs de joves cuiners de les demarcacions de Tarragona i Lleida, al Teatre Auditori de Salou (TAS), amb reconegudes figures de la gastronomia catalana que formen part del jurat, com Josep Lladonosa; els Germans Torres; i el xef salouenc Pep Moreno, entre altres. Aquests premis es van presentar, recentment, a Barcelona. L’acte d’avui és obert al públic.

Les “Jornades gastronòmiques de l’arròs”, en la seva tercera edició, consoliden el protagonisme d’un dels productes estrella del territori: l’arròs del Delta. Se celebren des del passat 25 de març al 10 d’abril, als establiments de restauració de Salou.

Les “Jornades gastronòmiques de la gamba” és una nova iniciativa dedicada a aquest crustaci i tindrà lloc, després de Setmana Santa, segons la veda, als restaurants del municipi.

El “Sabor Salou” és una de les accions gastronòmiques més consolidades, amb 10 anys de recorregut, i que, enguany, es durà a terme el cap de setmana del 6 al 8 de maig, al Passeig Jaume I, com és tradició. Es complementarà amb un contingut paral·lel més encaminat al professional de la cuina, i amb animació i accions populars.

La nova edició del “Gastrotour”, especial cuines del món, és dedicada a la cuina més cosmopolita i internacional, un dels avantatges de Salou, la diversitat gastronòmica; i es durà a terme al juny, en diferents punts del municipi.

La “Salou Mediterranean Wine Week” és una acció nova, i se celebrarà al juny. Constarà de diferents degustacions, en diversos punts de la ciutat. El fil argumental és convertir el vi en protagonista, a través del llegat històric local, amb la figura del Rei Jaume I.

El “Gastro Wine & Music” és la següent iniciativa. Després d’una exitosa primera edició, l’any 2019, aquest esdeveniment tornarà a la Torre Vella de Salou, durant un vespre, al mes de setembre, per gaudir d’un maridatge de delícies gastronòmiques, vi i música, a través d’exposicions i showcooking dels millors restauradors de Salou.

Les “Jornades gastronòmiques del bolet” es faran a l’octubre. Els restaurants de Salou oferiran elaboracions que uniran els sabors de mar i muntanya.

Al mes de novembre tornaran les “Jornades gastronòmiques del calamar: Del mar a la taula”, una iniciativa que compta amb el producte estrella de Salou, el calamar, coincidint amb la Festa del Calamar i el tradicional concurs de pesca.

Finalment, hi ha prevista una darrera iniciativa al desembre, coincidint amb la prèvia de Nadal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia