Sense - El Punt

LA CRÒNICA

DE lleida

Els vigilants d'Alcarràs

Dimecres a les dotze de la nit. Boira intensa, el termòmetre marca zero graus. Un Nissan Patrol està aparcat a la vora d'un camí rural d'Alcarràs amb la porta oberta. La ràdio del vehicle sintonitza la fi del Real Madrid-Barça i
un grup d'homes amb abrics gruixuts i gorres de llana s'escalfen
al voltant d'una foguera. Són els
vigilants d'Alcarràs.

La primera patrulla ciutadana de vigilància nocturna ha reunit mig centenar de persones. Són pagesos i grangers disposats a passar la nit recorrent en cotxe el laberint de camins agrícoles que hi ha a l'entorn d'aquest poble del Segrià. L'objectiu és detectar qualsevol vehicle o persona sospitosa que aparegui entre la boira. Es dividiran en patrulles de dos o tres homes per cotxe i es comunicaran amb walkie-talkies i telèfons mòbils. Ho van decidir dies enrere en assemblea: “Si els Mossos no ho fan, ho farem nosaltres.”

Ramon és un dels vigilants d'Alcarràs. Té prop de cinquanta anys, és pagès, té un cobert agrícola.
Durant els darrers tres mesos li
han robat cinc vegades. “Tenen
una impunitat absoluta: obren, s'emporten el que els dóna la gana, i es deixen algunes coses per a un altre dia perquè saben que per coses de menys d'uns sis-cents euros els deixaran anar tan tranquil·lament.” Ordinadors, material de reg, eines, maquinària: qualsevol cosa, comenta, sembla ser d'interès dels furtius. “Se'ns riuen a la cara”, afegeix un altre home al seu costat, propietari d'una petita nau: “Els Mossos tenen les matrícules perquè els hem vist i ni se n'amaguen, però no hi ha manera d'aturar-ho. Fins i tot ara s'hi tornen i ens amenacen.” Les patrulles, diuen, les
repetiran de forma indefinida. També al migdia: quan tothom és a dinar també aprofiten per robar.

Les patrulles no són pas un fenomen nou. A Corbins, a uns pocs quilòmetres d'Alcarràs, els pagesos en van fer durant un temps. Els sindicats agraris es queixen que estan augmentant els robatoris. Els Mossos, però, desmenteixen les xifres: 120 a Alcarràs el 2010, 123 el 2001. “És que ja ni els denunciem”, repliquen a Alcarràs. El delegat del govern a Lleida, Ramon Farré, ha demanat “sentit comú” als pagesos i que deixin les patrulles als Mossos, que són els professionals i els que poden actuar amb seguretat.

Simó Abad, president de la comunitat de regants d'Alcarràs, assegura als periodistes que els vigilants es limitaran a avisar la policia si veuen res i no provocaran cap enfrontament. Però des de la foguera d'Alcarràs les coses es veuen diferent: “Que no farem res? Tu et quedaries quiet si trobes algú robant a casa teva? Doncs això.” Ho diu en Ramon just abans de posar-se en marxa. Els cotxes arrenquen. Desapareixen dins la boira. Comença la primera patrulla nocturna d'Alcarràs. Se saldarà sense cap incident.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.