Sense - Sortim

La descoberta

A vista d'ocell

SANT PERE DE TORELLÓ té un excel·lent mirador sobre la comarca d'Osona. A 1.247 m d'altitud trobem el santuari de Bellmunt, amb una ermita documentada des del segle XIII, una hostatgeria i un bar restaurant.

Diu la tradició que, allà on va ser descoberta la imatge d'alabastre de la Mare de Déu de Bellmunt, de principis del segle XIV, cada any van a morir-hi eixams de formigues alades. És per això que al turonet que hi ha davant l'ermita de Bellmunt, a la serra Grenyada (o Sarreganyada), s'hi aixeca el pedró de la Mare de Déu de les Alades, identificat amb una gran creu de ferro.


Si voleu tenir unes vistes espectaculars de la frondositat de la vall del Ges, de la plana de Vic, de la serralada pirinenca i, si el dia és clar, fins i tot de la muntanya de Montserrat, tot des d'un mateix lloc, només us cal pujar al santuari de Bellmunt, a Sant Pere de Torelló (Osona). Enfilat a la serra que du el mateix nom i que fa de divisió entre les conques del Fluvià i del Ter, a 1.247 m d'altitud gaudireu d'unes impressionants panoràmiques. S'hi pot accedir des de Sant Pere de Torelló i des de Vidrà, a peu, en bicicleta o bé en cotxe (s'ha de deixar a l'aparcament que hi ha a sota i pujar unes escales). A dalt, us hi espera l'església, l'hostatgeria refugi i un bar restaurant.

De l'antic castell de Sarreganyada, documentat des d'abans de l'any 1020, avui no en queda rastre, però es creu que el santuari de Bellmunt en els seus orígens va ser la capella d'aquest castell. El culte a la Mare de Déu, en aquest punt encimbellat de la serra de Bellmunt, va aparèixer esmentat per primer cop l'any 1219. Des de llavors, però, l'ermita romànica (documentada des del segle XIII) ha patit reformes, incendis, saquejos de bandolers, profanacions, destrosses (el 1822 i el 1835) i un assalt durant la Guerra Civil. En aquesta talaia d'aspecte robust, en l'actualitat també hi trobareu, a més a més d'un refugi, un bar restaurant on serveixen esmorzars, dinars i sopars, amb reserva prèvia (tel. 93 744 71 07), excepte els dilluns.

COM ARRIBAR-HI. Per la C-17 direcció Ripoll, agafar la sortida de Torelló, on cal continuar per la BV-5224 fins a Sant Pere de Torelló. Venint per la C-37 des de la Garrotxa, agafar la sortida de Torelló. A Sant Pere de Torelló el santuari està indicat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.