Necrològiques

Vida de cims extraordinaris

Tomàs Nadal va protagonitzar una vida singular, de cims extraordinaris. Nascut a Torroella de Montgrí, de família molt humil, va poder estudiar gràcies a ajudes pietoses en un seminari de postguerra regit i ennoblit pel Dr. Estela. Ja ordenat, anà de missioner a Xile a finals dels seixanta, un Xile en ebullició per la perspectiva inèdita de l’arribada al poder de la mà de Salvador Allende d’un socialisme democràtic. El Padre Tomacho, com seria conegut en el món suburbial de San Antonio, estengué, sacsejat per la teologia de l’alliberament, la seva mà benèfica sobre els més desheretats, tasca compartida amb la que seria la seva esposa, causant que en Tomàs demanés la reducció a l’estat laïcal. Ella l’ha acompanyat tota la vida, en un regal constant, també materialitzat en tres fills.

El cop feixista de Pinochet enderrocà el seu admirat Allende, i també els seus somnis redemptoristes de les classes oprimides. Els militars el detingueren, l’empresonaren i el torturaren (amb simulacres d’afusellament inclosos), i va assabentar-se en ple captiveri de l’assassinat a mans dels colpistes del seu gran amic i company Joan Alsina. Alliberat al cap de tres mesos, tornà a Catalunya, on restà fins avui.

Recordaré sempre, amb gest emocionat, el Tomàs impenitent xerraire, el muntanyenc, el viatger. I també, a Xile, les seves colpidores trobades amb companys de captiveri i les abraçades ploroses entre homes que no sabien a quin costat de la frontera entre la vida i la mort faria aturar aquella sanguinària dictadura el pèndol de les seves vides.

D’idees insubornables, la seva fidelitat al país i a la causa dels marginats ha estat sempre constant.

Descansi ara en la merescuda pau.

*Ponç Feliu és escriptor. És l’autor de ‘L’any que va ploure cendra’ (2004), en què es narren les vicissituds de Tomàs Nadal

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia