Necrològiques

Ton Abel i Bonada

Exdirector de l’Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya

Ton Abel i Bonada (Queralbs, 1934-2018) era fill de la Ruïra, un lloc molt emblemàtic pel fet de passar-hi el camí vell de Núria després de travessar el poble de Queralbs. Descendia d’una família, els Bonada, molts membres de la qual van forjar la vall de Ribes en el darrers cinc segles. La vida d’en Ton Abel, però, no va quedar tancada i circumscrita a aquests forts vincles locals, sinó que, per raons de feina, va desenvolupar-se a Barcelona. El seu coneixement de la muntanya i de la fotografia l’aproparen ben aviat al Centre Excursionista de Catalunya, on va treballar a l’imponent arxiu fotogràfic del qual va ser director. Molts vam passar per ell a la recerca d’il·lustracions per als nostres treballs, i els seus consells i suggeriments eren sempre útils i d’agrair.

Els contactes de Ton Abel amb el món cultural barceloní varen aportar molt al foment de la investigació, recerca i difusió de temes d’estudi sobre la vall de Ribes. Fou, en cert sentit, un gestor cultural. A ell li devem la promoció molts llibres, actes i exposicions a Queralbs, al Ripollès i arreu del país, que ara seria llarg de referir. Pel seu caràcter inicial i per tot el que va aportar, voldria destacar els actes de celebració del mil·lenari de Queralbs l’any 1978 i la posterior publicació d’un llibre sobre aquest mil·lenari que continua essent un referent per als estudiosos de la vall de Ribes, com ho són moltes de les altres obres de temàtica diversa en les quals va intervenir Ton Abel i Bonada.

(*) Director dels serveis territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació a Girona 2007-2011

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia