Necrològiques

Al company i amic Pep Catà

Dimecres passat, a conseqüència d’una afecció cardíaca, ens va deixar l’historiador i professor Josep Catà. Ja feia uns anys (des de la seva jubilació, el 2008) que es movia entre Barcelona i Olot, acompanyat de la Fina, la companya inseparable de la seva vida. Catà era nascut a Ciutat Vella, en ple barri Xino (com li agradava de recordar), s’havia format en història a la Universitat de Barcelona, compaginant feina i estudis (com se solia fer en aquella època) i es va dedicar professionalment a l’ensenyament com a professor de batxillerat, en els últims anys a l’institut Barri Besòs de Barcelona. Una de les primeres destinacions, a l’institut Montsacopa (1971-1973), va marcar la seva posterior vinculació a la Garrotxa.

Paral·lelament, va començar la tasca d’investigador especialitzat en la història moderna de Catalunya, al costat del seu inseparable company, Toni Muñoz, que malauradament també ens va deixar l’any 2018. Els seus estudis i articles van ajudar a emplenar un buit de la nostra història: L’intent d’anorrear un poble (1917-1925), Repressió borbònica o resistència catalana (1714-136), Ambaixadors catalans a Madrid, 25 presos polítics del 1714, Absolutisme contra pactisme. La ciutadella de Barcelona (1640-1704) o La traïció anglesa: comerç colonial i destrucció de la sobirania catalana (1706-1715), entre molts d’altres. En els últims anys va començar la redacció de les seves memòries, de les quals només va arribar a poder publicar De la llarga nit a l’albada (1948-1971). Militant històric d’ERC-Eixample, en els últims anys va portar la seva activitat política a la secció local d’ERC-Olot i va formar part de diverses llistes electorals a la capital de la Garrotxa. Era membre de la Societat Catalana d’Estudis Històrics i del Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca, entitat en la qual va participar activament sobretot en els premis de recerca Salvador Reixach, un àmbit que també va treballar com a membre del jurat dels premis de la Fundació Irla. Et trobarem molt a faltar, company!

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia