Necrològiques

Una vida treballada

En la mort del Dr. Emili Ayats Padrosa, oftalmòleg gironí

El dia 4 d’octubre passat va morir el Dr. Emili Ayats Padrosa a l’edat de 71 anys.

El Dr. Ayats naixia a ple estiu del 1951 a Girona. Passà tota la seva infantesa i adolescència a la ciutat, i l’any 1969 emprenia l’inici del que seria una carrera de vida. Es matriculà en medicina per la Universitat de Barcelona i en acabat s’especialitzà en oftalmologia a l’hospital Clínic. Durant la seva formació, començà a exercir de metge de capçalera, primer a l’ambulatori de Llagostera i després al de Cassà de la Selva, i en acabar l’especialització entrà com a especialista d’oftalmologia a l’ambulatori Güell de Girona, una feina que no deixà fins a la seva jubilació.

L’any 1990, juntament amb la Dra. Teixidor, crearen l’Institut d’Oftalmologia dins la Clínica Girona. I, amb el Dr. Verdaguer, a partir de l’any 1992, també hi implicaren la Clínica Salus Infirmorum de Banyoles. L’objectiu d’aquest projecte, segons m’explica la mateixa Dra. Teixidor, era el de compartir coneixement oftalmològic, donar un millor servei als pacients i sobretot crear un equip multidisciplinari que pogués donar resposta a totes les branques de l’oftalmologia. Amb el pas dels anys anaren incorporant cada vegada més especialistes perquè cada vegada el tractament fos més curós.

En paraules de la Dra. Teixidor, l’Emili era un home de moltes idees que es feu un fart de fer quilòmetres amunt i avall. A part del que ja hem comentat, tenia una consulta privada a Olot, a Roses i una altra a Girona. A més a més, es desplaçava per donar classes a metges de primària perquè tinguessin una base d’oftalmologia. El seu desig era la creació d’una xarxa per unificar l’oftalmologia dels diversos ambulatoris i hospitals de la demarcació de Girona. Una xarxa que, tot i batallar-hi molt, no pogué acabar de completar.

L’any 2004 s’inaugurà el parc hospitalari Martí i Julià, juntament amb l’hospital Santa Caterina a Salt. El Dr. Ayats fou l’encarregat de crear tot el servei d’oftalmologia de l’hospital i fins a dia d’avui encara n’exercia com a cap, i del 2010 al 2014 va ser vicepresident del Col·legi de Metges.

Però el Dr. Ayats no només s’implicà en la seva vocació professional, sinó també en el país. Ell fou un històric militant d’Esquerra Republicana. L’any 1987 es presentà de número dos a l’Ajuntament de Girona, tot i que no sortí elegit, i als voltants d’aquella època ocupà el càrrec de president regional a les comarques gironines d’Esquerra. A més, en l’àmbit local participà com a tertulià en diversos mitjans. Segons m’explica el seu amic Jami Matamala, era un gran defensor de la llengua i la independència. Després del referèndum del primer d’octubre, en les eleccions convocades arran de l’article 155, entrà a la llista electoral de Junts per Catalunya amb la voluntat de donar suport al president Puigdemont.

Aquesta setmana ha mort a causa d’un glioblastoma detectat l’any 2015, és un tumor cerebral poc comú però molt agressiu amb una mitjana de supervivència de 14 mesos. El Dr. Ayats l’aguantà 7 anys fins que el seu cos digué prou.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia