Necrològiques

Cultura

Mor el badaloní Jaume Lleal, un dels grans actors i directors de doblatge en català

Era reconegut també pel seu activisme en favor de la llengua i la cultura

Dol entre el col·lectiu dels dobladors catalans per la mort reconegut actor i director de badaloní Jaume Lleal i Munells. En les últimes dècades no hi ha pel·lícula o sèrie de dibuixos animats on no faci un paper. Va ser, a més, un gran activista i defensor del català impulsant la campanya el 2008 per a la catalanització del centre comercial Màgic Badalona. Els seu lema a Facebook era tota una declaració d’intencions: “Quan estàs governat per gent que no entén la teva llengua, és que estàs colonitzat”.

Va ser tota una icona de les series infantils a Televisió de Catalunya. Era la veu del llegendari Barney a Els Picapedra i va participara a Els barrufets i en sèries mítiques de l’anime japonès, com Inuyasha o El detectiu Conan.

Va dirigir els doblatges en català de vertaders clàssics del cinema com L’Exorcista, Taxi driver, Evasió o victòria, la versió del 20è aniversari d’E.T., Atrapat en el temps, Els herois de Kelly o El Cor de l’àngel, on va doblar el personatge principal, interpretat per Mickey Rourke,.

Durant la seva trajectòria té reconegudes més de 500 actuacions de doblatge en català i castellà, també en sèries com la recordada Veïns o Berlín, Berlín. En l’univers de Star Wars, ser la característica veu d’en Watto i anteriorment també havia donat veu al comandant Bren Derlin i al general Tagge. El primer paper que va fer en un doblatge va ser el de Mills a Motín a bordo.

En els seus inicis també va ser actor de teatre. La companya El Círcol de Badalona ha recordat que va durant molts anys va fer de Satanàs als seus Pastorets. Era un gran aficionat al bàsquet i membre de la coneguda Penya Margall. També tenia el seu propi blog a Internet.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia