Necrològiques

SOCIETAT

Toni Espadas, l’aventura de la fotografia

El sabadellenc, un dels guies africans més reconeguts internacionalment, mor a Etiòpia als 55 anys

Toni Espadas (Barcelona, 1969) passarà malauradament a la història per haver mort assassinat al centre d’Etiòpia. Va perdre la vida, això sí, mentre feia tot allò que l’apassionava: l’aventura, la fotografia i voltar pel seu país preferit. Quan va tenir lloc el tràgic accident, el guia, que viu a Sabadell, participava en un programa per al Canal 13 de Xile.

Espadas acompanyava dos coneguts presentadors xilens –Pancho Saavedra i Jorge Zabaleta– en una gravació amb els membres de la tribu Murci, localitzada a Denuh Omo, al centre del país. Aquest poble, cada vegada més minoritari, té poc més de 9.000 membres i manté les seves tradicions centenàries. D’aquí ve l’interès de la productora MkZeta d’anar-los a visitar. Cap dels altres integrants del viatge, tots xilens, va resultar ferit. Espadas tenia més de 25 anys d’experiència viatjant a l’Àfrica i era un expert conductor de vehicles tot terreny.

L’experiència del guia català no admetia cap mena de dubte. Ell mateix havia muntat fa uns anys l’agència de viatges Riff Valley Expeditions, especialitzada en aventures al continent africà, i tenia una oficina a Sabadell i una altra a Etiòpia, que va obrir el 2010, amb seu a Addis Abega. Allà va quedar fascinat pels pobles i la cultura de l’antiga Abissínia, el país de la reina de Sabà.

La seva passió pels viatges i l’aventura va començar en una visita als dogon. És un grup ètnic que viu a la regió de l’altiplà central de Mali. Aquella primera expedició el va portar a descobrir tribus i pobles desconeguts a Europa que el van marcar per sempre, sobretot els d’Etiòpia. Va establir una gran relació amb els Hamar, una comunitat omòtica del sud-oest del país. Els va fotografiar i va conèixer sobretot el seu estil de vida. Es va considerar acceptat com un d’ells en la seva comunitat.

L’interès per l’antropologia va fer que voltés pel planeta investigant i documentant amb imatges la cultura de pobles perduts a Mongòlia, Papua Nova Guinea, l’Índia, el Sudan, la República Centreafricana, Uganda, Tanzània, el Gabon, Eritrea, Benín, Angola i el Sudan del Sud, entre d’altres.

La seva agència organitzava viatges a tots aquests països. Assessorava periodistes i productores en la realització de reportatges, documentals i programes de televisió centrats en l’estudi de les cultures africanes. Entre d’altres, va ser un estret col·laborador del conegut presentador i aventurer Jesús Calleja en els programes Desafío extremo i Planeta Calleja. “Amic, quina terrible notícia la d’aquesta tarda. Quantes aventures plegats amb el meu equip de rodatge. Amb tu vam conèixer l’Àfrica més increïble”, va escriure el mateix Calleja a les xarxes socials recordant la figura del guia català.

Altres projectes que va iniciar són Runners for Ethiopia (2010), els Muafrika Safaris a Uganda (2015), els Aika Safaris a Tanzània, la societat Cotonou (2018) per al desenvolupament del turisme responsable als països del golf de Guinea (2018) i un projecte de turisme a Libreville (Gabon) el 2020.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, es va mostrar “colpida” per la mort del fotògraf, ja que era molt conegut a la ciutat, no només per la seva faceta amb la càmera, sinó també perquè era el fundador de la seva agència de viatges i d’una empresa de material per a escalada i activitats per a l’exterior, Vèrtic. El consistori ha convocat per demà a les 12.30 h un minut de silenci en memòria seva a la plaça Sant Roc de la capital vallesana.

El govern català també va reaccionar a la pèrdua del guia. “Estem a disposició de les autoritats i de la família per fer l’acompanyament en aquest moment tan dolorós”, va escriure a X el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès. Per la seva banda, la consellera d’Acció Exterior en funcions, Meritxell Serret, va oferir a la família per part de l’executiu “el suport psicològic i l’acompanyament necessaris” i va detallar que estava col·laborant amb el Ministeri d’Afers Estrangers espanyol per avançar en les gestions per repatriar el cos.

El llegat del fotògraf són les seves extraordinàries imatges, moltes en primer pla, de les persones que va conèixer durant el seu camí. Es poden veure en el seu web i a Instagram.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia