Canals

Pals

BAIX EMPORDÀ

El món de l’arròs

Pals ha sabut mantenir la tradició i convertir l’arròs en un atractiu turístic

Pals és una vila de tradició arrossera. El conreu de l’arròs al municipi es va iniciar durant el segle XV. Des d’aleshores, el conreu d’aquest cereal ha tingut períodes de decadència i d’esplendor, però s’ha mantingut com una activitat de primer ordre que, en paraules de l’escriptor Josep Pla, ha transformat “un paisatge incert en un jardí precís i ordenat”.

Des de l’any 1994, l’Ajuntament de Pals organitza una campanya, amb el títol Pals i la cuina de l’arròs, que té com a objectiu principal donar a conèixer el producte i que es concreta en un munt d’activitats, tant de caire gastronòmic com folklòric, com ara la plantada i la segada tradicional de l’arròs, rutes guiades i, òbviament, degustació. Els dies més intensos es concentren a principis del mes d’abril, qua s’organitza la mostra Pals i la cuina de l’arròs, que inclou un seguit de propostes com per exemple degustacions, conferències i tallers de cuina. Per als afeccionats a la gastronomia també es convoca un concurs amateur d’arrossos, amb un únic condicionant: que l’arròs cuinat sigui de Pals.

En tot cas, les possibilitats es perllonguen durant tot l’any, quan es pot seguir el procés de plantada i sega o es poden recórrer els arrossars a través de rutes a peu o en bicicleta. Una de les propostes consisteix a visitar les Basses d’en Coll, un dels primers indrets en què es va recuperar el conreu de l’arròs, a principis del segle passat, a iniciativa de l’indià Pere Coll i Rigau. També s’ofereixen visites amb trenet, com la que organitza el Xiulet de Pals, que permet recórrer els camps d’arròs i visitar el Molí de Pals.

Cliqueu aquí per a més informació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia