Canals

La força d'un grup

L'opinió

FER i JAP, els ‘altres' editorials

Els acudits de Josep Antoni Fernández i de Joan Antoni Poch es publiquen des de fa més de trenta anys

Dinou dibuixants il·lustren els articles d'opinió

José Antonio Fernández, FER, i Joan Antoni Poch, JAP, són uns clàssics dins de les planes de l'Avui i El Punt, respectivament. FER, dibuixant de la vinyeta de l'Avui, té un llarg recorregut en el camp de l'humor gràfic a El Papus i El Jueves, i des de fa un quart de segle, amb la seva vinyeta al diari degà de la premsa en català. La seva visió punyent de l'actualitat li ha comportat diversos problemes, amb la justícia i amb la caverna mediàtica. Ha vist premiada la seva obra amb el Premi Internacional d'Humor Gat Perich de l'any 2005.

De La Punxa d'en JAP, de Joan Antoni Poch, que es publica diàriament a El Punt de manera ininterrompuda des del 1981, s'ha dit sempre que és l'editorial sense paraules. L'autor, filòleg i director d'institut, ha publicat i il·lustrat diversos llibres. Al llarg dels anys es podria seguir l'actualitat de casa nostra i del món només amb el seguiment dels seus dibuixos.

No són els únics ninotaires. Jordi Soler és el responsable de la tira còmica més surrealista de la premsa catalana. El seu Sísif es va començar a publicar el 1981. El seu surrealisme, que no amaga una crítica ferotge de la realitat, li ha aportat lectors incondicionals a El Punt, on publica diàriament des del 1990.

Joan Tharrats és dibuixant, guionista de còmic, televisió i ràdio, articulista, llicenciat en psicologia i professor de ciències de la comunicació. Ha publicat guions de còmic a TBO, Cairo i, especialment, El Jueves. Ha estat guionista de programes de ràdio, com ara Pasta gansa, i de sèries de televisió, com Persones humanes, Dinamita, Jet lag i 13 anys i un dia. A l'Avui publica diàriament a la secció de serveis.

A les edicions d'El Punt de les comarques barcelonines es publica La Barrila de l'Avi, del ninotaire badaloní Lluís Recasens, l'Avi, i L'Acudit, de Xavi Torrent, un històric de l'humor vallesà. A El Punt de les comarques gironines, Lluís Puigbert publica Gat i Gos. I finalment trobem Granotes i Cuques, de Daniel Boada, al Sortim.

Pel que fa als il·lustradors, vint-i-un autors per enriquir els articles d'opinió: Anthony Garner, Shozo Somekawa, Salvador Anton, Carme Peris, Lluïsa Jover, Jordi Sàbat, Xavier Ramiro, Carles de Miguel, Xavier Porrata, Guillem Cifré, Pere Prats, Cristina Losantos, Javier Ballester Montesol i Jaume Batlle, a l'Avui, i Pep Duixans, Raül López, Jordi Soler, Lomer i Joan Casals, a El Punt.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.