Canals

Un pregó tocat per la tramuntana i la cultura

El Quixot i la musa Erato portaran la festa a la ciutat

A l'arxiu de l'Erato s'hi poden trobar partitures manuscrites originals de diversos compositors catalans del segle XIX i inici del XX. Noms com Albert Cotó i Pep Ventura van cedir les seves obres a una societat que les ha salvaguardat i que ha fet un pas important després de signar un conveni amb el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya per digitalitzar un total de 400 originals que passaran a integrar-se al fons de la Memòria Digital de Catalunya. Aquest és un dels mols serveis que a Erato han ofert en la que ha estat una tasca fecunda i constant que no tant sols ha beneficiat la capital de l'Empordà sinó tot el Principat. Fundada a l'any 1862 amb la petja progressista d'Anselm Clavé, a la Societat Coral Erato s'hi han acollit personatges com Joan Matas Hortal, el soci número u, Narcís Monturiol, Emilio Castelar, Francesc Pi i Margall, Pep Ventura i Joan Maragall. No tant sols ha centrat l'acció en la música i la filantropia sinó que, durant els cent cinquanta anys de vida, ha fundat diaris de vida greu com El Pensament, ha convertit el seu saló de ball, Don Quijote, en cita obligada per als joves de tota la comarca. S'hi van escollir pubilles, organitzar cites socials, hi van néixer parelles i s'hi van viure històries d'amor i desamor.

Van portar la seva proposta coral a ciutats com València, Tortosa, Saragossa i al santuari de Montserrat, i van saber llegir els temps i convertir la cultura en motor cosmopolita en els dies que la rauxa franquista havia intentat assassinar qualsevol proposta de futur. Potser per això, quan aquest any Erato ha estat escollida per fer el pregó de les festes de la Santa Creu i ha vist recompensada la persistència amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, ha triat una fórmula teatral innovadora per convidar els figuerencs a la festa i ha deixat una escenografia clàssica i colpidora en mans de dos creadors, Alfons Gumbau i Alberto Márquez. A més, convertirà la trobada d'una parella sui generis (el cavaller de la trista figura de nom Quixot i la musa de la poesia, Erato) en introductors a una celebració en què participaran des de Pep Ventura fins a Maragall. Mentrestant, el cor, tornat per l'ocasió, cantarà a l'Empordà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.