Xavier Cugat Mingall

Nascut a la plaça de l'Oli, Xavier Cugat, que tenia cinc anys quan va marxar a Cuba com a emigrant, es va convertir en una celebritat mundial, va viure a Hollywood i va tornar a Catalunya per morir

Xavier Cugat, de nom complet Francesc d'Assís Xavier Cugat Mingall de Bru i Deulofeu, va néixer, al número 1 de la plaça de l'Oli, el primer dia de gener del 1900. La família es va veure obligada a marxar a l'emigració a Cuba. L'any 1905 va rebre un violí de regal, i allò li va canviar la vida, ja que no tan sols va arribar a ser un dels catalans universals, sinó també un dels artistes més populars del planeta. Se li reconeix talent i dedicació, fins al punt que als dotze anys ja exercia amb l'orquestra del Teatre Nacional de la capital cubana, i entre el 1915 i el 1918, interpretava tangos a Nova York. Encara no havia passat la vintena quan, rebatejat Francis Cugat, acompanyava el gran Enrico Caruso, i entre llàgrimes furtives i celestes Aïdes, la força del destí va fer que als 18 anys es casés amb la Rita Montaner, o sigui Rita Aurelia Fulceda Montaner i Facenda, coneguda com La Única i mare de cançons com ara El Manisero o Mamà Inès, per fer via cap a Los Angeles, més ben dit a Hollywood, on es va convertir en músic oficial de Charles Chaplin, que estimava el so melós del violí per donar veu a les seves pel·lícules. Va abandonar la música clàssica per fundar la banda coneguda com Los Gigolos, amb la qual va inaugurar el club Coconut Grove a Los Angeles el 1928 i va començar a aparèixer en films a partir de la pel·lícula Mexicana el 1929. Introductor de la rumba, el txa-txa-txa i els boleros als Estats Units, Cugat, es va convertir en una celebritat que tant alternava amb cantants com Frank Sinatra, Dean Martin, Edith Piaf, Jorge Negrete, Carlos Gardel, Glen Miller, o Bing Crosby, com feia films de Hollywood, en què participaven grans estrelles com Ginger Rogers, Jimmy Durante, Wallace Breere, o June Alyson. El 1940 va gravar la cançó Perfidia amb el cantant Miguelito Valdés, un clàssic. Després de Rita Montaner, Cugat es va casar quatre cops més, amb Carmen Castilla, Lorraine Allen, Abbe Lane i Charo Baeza. El 1978, es va divorciar d'aquesta última, que era murciana, i va tornar a Barcelona.

L'any 1986, va fundar la Gran Orquestra Xavier Cugat Caravana Show, va fer el pregó de Fires de Girona i el 1988 va inaugurar la rambla que porta el seu nom a Fontajau. Va morir el 1990. Tres anys més tard, l'Associació Amics dels Gegants de Girona li va retre homenatge convertint-lo en gegant, al qual va ser concedit l'Orde de l'Oli, nom de la plaça gironina on havia nascut Cugat.

Xavier Cugat Mingall
Activitat:
Músic
Època:
Girona, 1900-Barcelona, 1990
«En aquesta casa hi nasqué Xavier Cugat i Mingall (1900-1990), músic i intèrpret cinematogràfic»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.