Canals

“Ajudem la cooperativa en el seu projecte de creixement”

Marc Lloveras dirigeix l'entitat a través de la qual el govern català vehicula el suport financer al món cooperatiu, Sicoop.

Quan neix SICOOP, i quina és la seva estructura?

El projecte es va gestar el 2007 i es va constituir a finals del 2008, quan des de l'entorn cooperatiu es va pensar que era necessari dotar el sector cooperatiu d'eines que permetessin capitalitzar les cooperatives davant de processos de creixement. Els recursos propis de les cooperatives són una base que permet créixer de forma segura.

Quin és el model que s'ha seguit?

Ha estat crear un partenariat públic i privat. SICOOP té socis privats, com el grup Clade, el grup Seida, Crèdit Cooperatif i filials seves, el departament d'Empresa i Ocupació a través de la direcció general d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom i l'Institut Català de Finances. A més, hi ha entitats financeres com Catalunya Caixa i Unnim. Recentment, també s'hi ha incorporat la Fundació Seira. La majoria és privada, amb participació pública i gestió des de l'Institut Català de Finances-Capital, que és una gestora pública de fons de capital risc. Té un volum de 15,5 milions d'euros, i ara mateix ja hi ha invertits cinc milions d'euros.

Algú podria pensar que els conceptes capital risc i cooperativa no lliguen gaire.

Un capital risc típic té com a objectiu invertir i potenciar el creixement d'una empresa per aconseguir pocs anys després vendre aquella participació amb plusvàlua a un tercer. Sovint aquesta venda pot ser pel 100% de l'empresa. Tots veiem que això no té sentit en el cas de les cooperatives. Els promotors de SICOOP van tenir molt clar que el seu objectiu és diferent, és aconseguir que les cooperatives en què s'inverteixi, al final de la seva col·laboració amb SICOOP estiguin en una situació millor, tant des del punt de vista financer com estratègic i de lideratge en el mercat en què operen. Quan s'aconsegueixen aquest tres punts, SICOOP pot sortir de la cooperativa amb un retorn financer que estarà relacionat amb els beneficis assolits.

No voleu ser vistos com una entitats financera convencional.

SICOOP no és un banc al qual se li demana un préstec. Nosaltres podem aportar capital o préstecs participatius. Busquem en cada cas l'operació que tingui més sentit per a la cooperativa en aquell moment determinat. Si el projecte exigeix un període de maduració més llarg, la col·laboració amb aquesta cooperativa tindrà també un termini més llarg; si és un projecte de maduració més curta, doncs serà més curt. Som totalment flexibles, amb una inversió mínima en el projecte de 150.000 euros i la màxima d'un milió i mig, tot obeint a un criteri de diversificació. En les cinc cooperatives amb què treballem, els contractes són totalment diferents. Podem entrar en el capital si una de les necessitats és la capitalització, i si no és necessària, doncs s'utilitza el préstec participatiu.

L'important és la naturalesa del projecte, doncs.

L'instrument financer és secundari, el que és important és l'encaix de SICOOP en el projecte. Nosaltres no participem en la gestió, no posem un director financer, ni un director general, ni tenim drets polítics. El que sí que fem és parlar molt amb l'equip i els socis, per ajudar-los en allò que els podem ajudar, com projectes de fusió, de creixement, anàlisi estratègica o acompanyament.

La crisi ha determinat que tinguéssiu més peticions de suport financer de les que podíeu preveure?

La restricció del deute a través de les entitats financeres, que estan sent molt més selectives a l'hora de donar crèdit, ha fet que ens trobem amb dos tipus de situacions; organitzacions que en aquest entorn troben oportunitats i hi actuen de forma molt proactiva, i després organitzacions que anaven sobrevivint i que es troben en un moment en què només sobreviure és cada vegada més difícil. SICOOP és adequat per a cooperatives que vegin l'actual situació com un moment que ofereix oportunitats. Analitzem diversos aspectes: una és el mercat on operen, i si és un mercat on la cooperativa hi veu possibilitats. Un altre element és l'equip, de socis i directius, que són qui en realitat aconsegueixen que el projecte es materialitzi. Sense un bon equip un projecte no es materialitza.

Quin pla estratègic teniu per als pròxims anys?

SICOOP està en plena fase d'inversió. Un cop completada la fase d'inversió s'entrarà en la fase de desinversió per retornar el capital als socis de SICOOP.

Hi ha alguna mena de perfil de cooperativa que us interessi més?

Jo diria que no, el que compta és el mercat, l'equip i el compromís dels socis. Estem parlant tant amb cooperatives joves com amb veteranes. Ara estem en converses amb tres projectes diferents, i n'hi ha de tot. Són en sectors madurs, però per la capacitat de lideratge i la innovació, són diferencials dins del seu sector.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.