Sense - El Punt

Camallera i Begur acumulen nou furts d'estelades

L'ensenya de la rotonda que separa el municipi de l'Alt Empordà de Vilaür ha desaparegut quatre cops

A Begur la bandera ja fa un mes que no oneja a dalt del castell

Fins a nou estelades sostretes acumulen, al llarg de l'últim any, el municipi de Saus, Camallera i Llampaies –a l'Alt Empordà– i el baix-empordanès de Begur. A Camallera, l'estelada de l'entrada del poble l'han robada fins a quatre vegades en poc temps. L'últim cop va ser dissabte passat.

“Divendres encara hi era i dissabte al matí ja no”, deia l'alcalde, Bernardí Costa. El batlle també explica que aquesta estelada es va decidir posar a la rotonda d'entrada conjuntament amb l'Ajuntament veí de Vilaür –de fet, el giratori és al terme municipal d'aquest poble– i amb l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Bernardí Costa creu que el robatori de l'estelada és “un acte de vandalisme” i demana que “si és un veí del poble, que tingui respecte i civisme”.

L'alcalde diu que desconeixen qui s'endú la bandera, però ha assegurat que en una ocasió fins i tot va trencar el pal i que s'ha hagut de reparar. Avisa que l'estelada es tornarà a posar a la rotonda, sobretot amb vista a la diada nacional de l'Onze de Setembre, i diu que qui està fent aquestes bretolades “està obrint una guerra de banderes que no vol ningú al poble”.

A Begur, cinc cops

El cas de l'estelada del castell de Begur, que es va hissar per primer cop durant la Diada de l'any passat, té força paral·lelismes, però fonts municipals expliquen que allà ja els l'han pres fins a cinc vegades. Entre l'hivern i la primavera, l'ensenya va desaparèixer dos cops. I després que la restituïssin al lloc per la revetlla de Sant Joan, en el decurs del mes de juliol la van tornar a arrencar tres vegades més.

Al consistori begurenc se'n fan creus, perquè d'ençà de la primera sostracció, han assegurat l'estelada amb diverses brides de niló, fet que dificulta considerablement els furts. Al final han optat per deixar el pal del castell sense estelada tot l'agost, fins als prolegòmens de la Diada, quan està previst que la tornin a penjar. Els responsables de compres del consistori, però, han optat per encarregar-ne diverses d'una sola tongada, en previsió que els furts es puguin tornar a repetir.

4
cops
ha desaparegut l'estelada de Camallera, l'últim, dissabte passat.
5
furts
acumulen al castell de Begur, tot i haver-la assegurat amb brides.

Els rètols de l'AMI, un altre front

Al marge dels robatoris d'estelades, un mal que també han patit aquest agost en municipis com ara la Bisbal, Forallac i Ripoll –aquest darrer de manera dràstica amb la serrada del pal–, hi ha ajuntaments que s'han trobat amb actes vandàlics contra altres símbols independentistes, com ara els rètols que senyalitzen l'adhesió a l'Associació de Municipis per la Independència en algunes poblacions que en formen part.

A Torroella de Montgrí, per exemple, s'ha trobat tapada diversos cops la bandera del rètol de l'associació, amb adhesius, una pràctica que ha acabat cansant els militants locals de l'Assemblea Nacional Catalana, que s'han plantejat fer vigilància davant dels cartells per enxampar els artífexs de la bretolada.

Els rètols de l'AMI, però, han arribat a generar controvèrsia i conflictes amb el mateix govern català, que ha instat poblacions com ara la Bisbal i Vilamaniscle a retirar-los perquè, “d'acord amb la legislació vigent en matèria de carreteres, estan prohibits”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.