Josep Dalmau Carles

Josep Dalmau Carles va néixer a Sant Cebrià dels Alls, un poble abandonat al mig de les Gavarres; va estudiar magisteri, que era la seva vertadera vocació, i va fer classes nocturnes a les obreres de Palamós. Es va casar dues vegades –primer amb Maria Casademont i, en segones núpcies, amb Montserrat Monjonell–, i va ser un dels responsables de la creació del Grup Escolar de Girona.

Va exercir com a mestre nacional d'ensenyament primari a Girona, però la seva vocació per la pedagogia el va portar a fundar una de les editorials més importants de l'Estat espanyol, Dalmau, Carles & Cia el 1904. D'altra banda, el 1919, quan es va associar amb el seu gendre Joaquim Pla Cargol, casat amb la seva filla Catalina Dalmau i Casademont, l'editorial va adoptar el seu nom definitiu: Dalmau Carles Pla. No tan sols va proveir les escoles d'arreu de Catalunya, l'Estat espanyol i Amèrica Llatina, sinó que va marcar línies d'ensenyament a diverses generacions. Entre els llibres publicats destaquen Lecciones de aritmética i El primer manuscrito, però, sobretot, les enciclopèdies Dalmau, que aplegaven diverses matèries, en castellà, de l'ensenyament reglat.

Josep Dalmau Carles Època:
Sant Cebrià dels Alls 20 d'abril de 1857 - Girona 1928
Activitat:
Mestre i editor
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.