Jaume Roca Delpech

Neix a Salt el 26 d'agost de 1910, fill de Miquel Roca i Julià i d'Emília Delpech i Famada, propietaris d'una esparteria a Salt. El seu pare, excel·lent músic, l'inicià de ben petit en la pràctica del solfeig, alhora que Josep Saló li ensenyava a tocar el violí.

La seva primera sardana la va compondre l'any 1925 i es titulava La vella rondinaire; tot just havia fet els setze anys. L'any 1926 va fer el primer concert de piano al Saló de Música Sobrequés de Girona. La música el va ocupar de ple fins a l'esclat de la Guerra Civil. Llavors la seva activitat es va anar decantant cap a la plàstica.

L'any 1940, instal·lat novament a Girona després d'uns anys a Barcelona, inaugura la seva primera exposició d'aquarel·les i olis, amb una clara dominància de paisatges urbans de Girona i els seus voltants. Artista clau a la Girona de la postguerra, va ser un home avançat al seu temps. Cal recordar que els dibuixos undergrounds, plens d'humor i de sarcasme, no van veure la llum pública fins a l'any 1982, quan l'Ajuntament de Girona li va retre homenatge al Museu d'Història de la Ciutat. Músic i pintor, Jaume Roca Delpech ha estat un dels artistes gironins amb més difusió internacional i més reconeguts en la seva època. L'any 1973 l'Ajuntament exposava a la sala Fidel Aguilar una mostra retrospectiva de la seva obra en homenatge a l'artista desaparegut i en publicava un catàleg. Va morir a Girona el 15 de novembre del 1968.

Jaume Roca Delpech
Època:
Salt 1910 - Girona 1968
Activitat:
Músic i pintor
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.