Lluís Antoni Santaló Sors

Nascut al número 15 de la plaça de Sant Pere, a tocar del Galligants, era fill de Silvestre Santaló i Parvorell, un dels puntals de la renovació pedagògica a Catalunya. Lluís Santaló Sors es va llicenciar en ciències exactes a Madrid, va ampliar els seus estudis a Hamburg i es va doctorar l'any 1936.

Durant la Guerra Civil es va posar al servei de la República com a especialista en aeronàutica. Acabada la guerra es va exiliar, primer a França i, posteriorment, a l'Argentina. Va ser professor de la Universitat de Rosario entre els anys 1939 i 1949. Sempre va estar molt vinculat a l'Institut de Matemàtiques Beppo Levi, d'aquesta universitat.

Després d'una curta estada als Estats Units va tornar a l'Argentina i es va jubilar a la Universitat de Buenos Aires. El seu treball d'investigació es va centrar en la geometria integral i en l'aplicació de les matemàtiques en camps com ara la biologia, la medicina i l'estereologia, que estudia la forma, el volum i l'estructura d'un cos a partir de projeccions sobre un pla.

Santaló va rebre el seu primer reconeixement públic a Catalunya el 13 de juny de 1986, quan va ser investit doctor honoris causa de la Universitat Autònoma de Barcelona, per iniciativa del Col·legi Universitari de Girona.

El 8 d'octubre de 1983 va rebre el premi Príncep d'Astúries de Ciències i Tecnologia. El 1991 va ser professor a Girona de la càtedra Ferrater Mora i l'any 2000 es va crear la seva pròpia càtedra dedicada a la matemàtica aplicada.

Lluís Santaló i Sors
Època:
Girona 1911- Buenos Aires 2001.
Activitat:
Matemàtic.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.