Martí Sureda Deulovol

Arquitecte municipal de la ciutat entre els anys 1847 i 1859 i arquitecte provincial entre el 1850 i el 1875. Pioner en l'àmbit de l'urbanisme, és l'autor del primer projecte de l'Eixample de Girona, l'any 1868, basat en l'enderrocament de les muralles i en el qual s'incloïa la creació de noves vies de comunicació. Aquest nou concepte de ciutat el va aplicar a altres poblacions gironines des del seu càrrec d'arquitecte provincial. És l'autor dels eixamples de Palamós i Lloret de Mar.

De les seves actuacions més destacades a la ciutat hi ha la font de la Devesa, el pont de Sant Agustí i el projecte de la plaça de Sant Agustí, del 1855. Havia de ser closa i porticada, amb construccions idèntiques, d'estil neoclàssic racionalitzat i uniformitzat. La idea de Sureda no es materialitzà del tot fins 138 anys més tard. Igualment, fou l'encarregat d'obrir la Rambla de la Llibertat al 1885 a partir de la unificació de la plaça de les cols amb el carrer abeuradors i les voltes d'esparters.

Fora la capital va projectar les voltes de la Bisbal i la reconstrucció del monestir de Ripoll, entre d'altres. Va crear l'Escola d'Obres Públiques a Girona i va ser membre de la Comissió Provincial de Monuments. Va promoure l'enllumenat de gas, les excavacions arqueològiques, la creació del Museu Provincial i l'exposició d'obres artístiques.

Martí Sureda Deulovol
Època
: L'Escala 1822 - Girona 1890.
Activitat:
Arquitecte.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.