Manuel Viñas Graugés

Jurista i escriptor, va néixer a Girona el 1842. Va estudiar dret a Barcelona per doctorar-se posteriorment a Madrid. Tot i això, va exercir la seva carrera d'advocat a la ciutat de Girona. Va ser un membre de la tertúlia de la Cova de can Vinyes, referent cultural i periodístic de la Girona de la segona meitat del segle XIX. També figura com un dels fundadors de la Revista de Gerona, de la qual va ser el primer director fins que el va substituir Claudi Girbal.

La figura de Manuel Viñas i Graugés torna a ser present en un altre esdeveniment d'importància per a la ciutat, la Universitat Lliure de Girona (1870-1874) de la qual va ser el primer rector i va pronunciar el discurs inaugural. Manuel Viñas va lluitar per recuperar l'edifici de les Àligues, a Sant Domènec, però la ULG s'instal·là definitivament en un edifici davant del seminari on hi havia hagut l'Ateneu de la classe obrera i propietat de Joan Artau. Tot i això, després d'intenses gestions es va aconseguir fer classes a les Àligues el curs 1872, coincidint amb una visita d'Amadeu de Savoia. Va obtenir un seient en el capítol de la catedral i va mantenir una estreta amistat amb Isabel II, la reina destronada, de la qual es conserva una interessant correspondència. Va deixar abundant obra escrita sobre el dret gironí tradicional.

Manuel Viñas Graugés
Època:
Girona, 1842- 1899
Activitat:
Jurista i escriptor
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.