Canals

Podem aprendre a ser més optimistes?

Les expectatives influeixen en l'actitud, el comportament i els resultats Generar i mantenir la motivació és un aspecte molt valorat per les empreses

N'hi ha prou amb creure que pots fer alguna cosa per a tenir mig camí recorregut. I és que només trobarà solucions als problemes aquell qui les busqui, i únicament les buscarà aquell qui cregui que pot trobar-les.

L'optimista creu que tot té un costat bo, que tot succeeix per alguna cosa. L'optimista converteix els problemes en un repte i d'això s'alimenta la seva motivació. Però si dins nostre només hi hagués por i penséssim només en els riscos, estaríem paralitzats. Des de la confiança de l'optimista és possible l'acció i per això no pararà fins a trobar solucions, ja que està convençut de què n'hi ha. Els optimistes són ciutadans actius!

Sembla lògic pensar que les organitzacions volen gent optimista. Qui voldria tenir un company que sempre digués coses com aquestes: “No importa què fem; els altres sempre ho faran millor”, “si alguna cosa pot sortir malament, sortirà malament”, “no continuem, està tot inventat”, “el més probable és que ens equivoquem”, “deixem-ho aquí abans que empitjori”? Els pessimistes sempre tenen un problema per a cada solució!

Diversos estudis americans han demostrat que existeix una relació directa entre l'optimisme i els resultats obtinguts. La investigació duta a terme pel psicòleg Snyder, a la Universitat de Kansas, conclou que “els estudiants amb un alt nivell d'expectatives es proposen objectius elevats i saben què han de fer per a assolir-los”.

El professor Goleman afegeix que l'optimisme i l'esperança impedeixen caure en l'apatia, la desesperació o la depressió davant les adversitats. Els pessimistes consideren que els contratemps constitueixen alguna cosa irremeiable i assumeixen que no hi ha res que ells puguin fer perquè les coses surtin millor i, per tant, no fan res per canviar el problema.

Podem aprendre a ser més optimistes? Els músculs s'entrenen amb pesos, el cervell ho fa a través de processos d'aprenentatge. Els nostres pensaments afecten els nostres sentiments i la combinació d'ambdós generen les nostres expectatives. Ja hem vist abans que les expectatives influeixen en la nostra actitud, comportament i resultats. Una manera de començar a entrenar l'optimisme és posant atenció en els nostres pensaments i combatre cada pensament negatiu amb un de positiu!

Posa un optimista a la teva vida! Si vols millorar el teu estat d'ànim, pots fer esport, fer un viatge o menjar-te un bon gelar, però no hi ha res millor que rodejar-te de gent optimista i alegre. L'optimista es contagia!

Les empreses necessiten aquest aire positiu, i ho saben, i per això busquen focus de contagi d'optimisme. No hi ha cap gran líder pessimista. Ara, més que mai, generar i mantenir la motivació és un aspecte molt valorat pels directius i responsables de RH. Ells, igual que nosaltres, busquen posar un optimista a la seva vida!

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia