Canals

Lectures per a un estiu de creixement i entreteniment

A punt de començar les vacances no podem parar de pensar en tots els detalls perquè l'experiència sigui intensa. Les reserves, els bitllets, les maletes, els hotels... I també hi ha temors: la visita inoportuna d'un familiar, el cotxe que ens deixa al mig dels Monegros o la tenda de campanya en què teòricament cabien cinc persones... Però no ens oblidem d'allò que pot convertir aquestes vacances en un període realment inoblidable: el llibre que llegirem.

Cal dedicar temps de debò a decidir quin llibre ens emportem de vacances. Si triem bé, salvarem les vacances encara que tota la resta falli. Així que facilitarem la tasca. Pla A: El Quixot. Sí, sí, el de debò, el complet, amb pocs però imprescindibles aclariments a peu de pàgina (l'encertaràs amb l'edició de la RAE del 2015). Tot l'any sentint parlar del 400 aniversari de la mort de Cervantes... és ara o mai! El món es divideix en dos tipus de persones: les que han llegit El Quixot i les que no. Aquest pot ser l'estiu en què canviïs de grup mundial!

Però no cal desanimar-se. Tenim un pla B. Aquí hi entren petites joies de les quals potser no presumirem, però que guardarem per sempre en el calaix dels nostres millors records estiuencs. Helena o el mar del verano, de Julián Ayesta (Acantilado), és una síntesi perfecta d'innocència i responsabilitat, adolescència i maduresa, alegria i nostàlgia. Un día en la vida de Iván Denísovich, de Solzhenitsyn (Tusquets), és una evocació imprescindible, realista i sensible del totalitarisme soviètic. Una bona estratègia perquè el final de les vacances resulti menys dur: n'hi haurà prou amb comparar les nostres condicions de treball amb les del protagonista. I, finalment, una recomanació útil i divertida per a pares, fills, marits, esposes, caps i assalariats: les Cartas de un comerciante a si mismo y a su hijo, de George Horace Lorimer (Homo Legens, Madrid, 2006). Amb un sentit de l'humor refrescant (i això que va ser escrit el 1902!) supera llargament en profunditat tota la literatura d'autoajuda que es pot trobar a les llibreries. És una lectura ideal per a les famílies que tenen algun dels seus membres que està a punt d'iniciar la seva marxa universitària. La saviesa i el sentit comú que destil·len els consells epistolars de l'autor al seu fill resulten del tot il·luminadors i aplicables a moltes de les circumstàncies del jove universitari actual. En fi, ja arriben les vacances... a llegir, per fi!

Miguel Ángel Belmonte, director del Departament d'Educació i Humanitats de la Universitat Abat Oliba CEU

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia