Comunicació

Junts per TV3 i Catalunya Ràdio

El Parlament aprova per unanimitat modificar les lleis del Consell de l’Audiovisual (CAC) i de la Corporació per aconseguir governs de consens

Els canvis obligaran a convocar concurs públic per designar els directors de la televisió i la ràdio

Nova sessió plenària dimecres passat al Parlament però amb un fet excepcional. Després de gairebé deu mesos de treball, els grups parlamentaris van aprovar, per unanimitat, 127 vots, la modificació de dues lleis que afecten, ni més ni menys, que els mitjans d’informació públics, Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio. Es tracta de la incorporació de petits canvis que, tanmateix, poden arribar a ser poderosos per tal de fer dels mitjans públics òrgans de consens i no el camp de batalla en què s’han convertit en els darrers anys en mans dels partits polítics. I si el contingut és important, també ho és la forma, ja que els dos textos s’han pogut aprovar amb el suport de tots els grups, gairebé un fet inèdit en aquesta legislatura, gràcies a una feina de negociació i pacte que ara caldrà mantenir i intensificar per aplicar aquests canvis legals.

Les lleis que han estat modificades són les del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, el CAC , l’òrgan que gestiona la regulació dels mitjans i vetlla pels continguts, i la de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals , que s’encarrega dels productes estel·lars, la televisió i la ràdio. Les modificacions afecten el procés d’elecció dels membres de govern de tots dos ens, ja que a partir d’ara, per resultar aprovats en el ple del Parlament, caldrà una majoria de dos terços, tant en primera com en segona volta, contràriament a la majoria absoluta que requeria la llei en l’últim tram. El nombre de representants també ha canviat; el CAC, sota la direcció actual de Roger Loppacher i Crehuet, es redueix i passa de sis a cinc membres, i la Corporació, sota la direcció de la presidenta en funcions Núria Llorach, n’incrementa un i passa a tenir set consellers. Tots ells, els del CAC i els de la Corporació hauran de ser proposats per tres grups parlamentaris com a mínim –abans eren dos–, els equips hauran de ser sempre paritaris i s’incorpora la participació dels treballadors en els equips de govern. A més a més, la nova llei equipara tots els consellers amb alts càrrecs de l’administració pel que fa a sou, complements i incompatibilitats. Aquests nous criteris obliguen els grups parlamentaris a continuar treballant en la negociació i el pacte durant aquesta legislatura. La ponència, dirigida pel diputat de Junts per Catalunya Pep Riera, abordarà, un cop acabin les eleccions del 10 de novembre, els primers nomenaments, que se centraran en l’equip de govern de la Corporació. La proposta de noms haurà d’arribar signada per tres grups parlamentaris i obtenir el vistiplau del CAC, que valorarà els candidats en funció de l’experiència i també, per primera vegada, del projecte de gestió que estan obligats a presentar per poder ser triats. Amb l’informe favorable, els candidats s’hauran de sotmetre de nou a un test en comissió parlamentària abans d’aconseguir l’aprovació final en el ple del Parlament per part de dos terços –90 diputats– de la cambra. Riera, tot i admetre les dificultats passades i futures per trobar el consens entre els grups, considera factible que, arribats fins aquí, es pugui superar aquesta segona fase amb la negociació política. Al contrari, “faríem malbé tota la feina feta fins ara”, adverteix. Es preveu que la proposta de candidats es faci de forma conjunta tant pel que fa a la Corporació com al CAC, tot i que aquest últim serà el darrer en aquest procés de renovació.

Concurs públic per als directors

Una altra de les modificacions que suposaran un canvi important respecte del procés anterior és la designació dels directors de TV3 i Catalunya Ràdio, un càrrec que actualment signen Vicent Sanchis i Saül Gordillo, respectivament. Un pas que encara trigarà a implantar-se, ja que primer caldrà designar i nomenar el nou equip de govern de la Corporació per tal que siguin ells, d’acord amb la nova llei, els que elaborin el reglament que empararà el concurs públic per cobrir el càrrec.

Tots els diputats que van participar en la ponència parlamentària van destacar el consens aconseguit per poder disposar d’uns mitjans de comunicació “més plurals”, segons la diputada dels Comuns Marta Ribas, i “menys partidistes”, va dir David Pérez, del PSC. Per part de Ciutadans, però, ja van alertar ahir que continuen apostant per la supressió del CAC quan s’afronti el debat sobre el model.

127
diputats
van votar a favor de les modificacions legals. D’altra banda, els ponents de la llei han estat els diputats, el relator Pep Riera (JxCat), Adriana Delgado (ERC), David Mejía (Cs), David Pérez (PSC), Marta Ribas (Comuns), Natàlia Sànchez (CUP) i Esperanza García (PP).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia