Comunicació

El Sindicat de Periodistes critica la “colonització dels espais informatius” pels diferents governs

L’SPC lamenta les “contraprogramacions” i l’“ús partidista” dels mitjans públics tant per part de l’executiu català com l’espanyol

Lamenta la “dicotomia maniquea” que s’estableix entre informació oficial i rumors falsos perquè “ignora la informació crítica”

El Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) denuncia la “colonització” dels espais informatius per part dels diferents governs arran de la crisi del coronavirus. En un comunicat, titulat Estat d’alarma informatiu , l’SPC alerta que la “utilització política” de la pandèmia “converteix la informació en propaganda” i reclama que la situació d’emergència “no afecti” el dret a la informació de la ciutadania.

El sindicat manifesta que assisteixen “alarmats” a l’abús de “compareixences” dels diferents governs “seguides de rodes de premsa interminables”. Segons l’SPC, aquestes declaracions televisades no només “colonitzen” els espais informatius sinó que “aporten poca informació i molta opinió oficial”.

A més, critica que es produeixen “encavalcaments i contraprogramacions” entre les compareixences dels diferents executius, com el català i l’espanyol, que “desorienten la ciutadania”. El sindicat considera que aquestes conferències s’haurien d’organitzar “de manera que no obliguin l’audiència a haver d’escollir entre la roda de premsa d’un govern o de l’altre”.

En el mateix sentit, censuren el fet que la majoria de rodes de premsa s’ofereixen en directe des dels mitjans, sovint coincidint amb l’horari dels seus espais informatius. El SPC veu en aquest fet un “ús partidista” dels mitjans públics. i adverteix que “això també genera alarma”. “Els presidents de govern, els ministres o els consellers no són caps d’informatius ni redactors dels mitjans. La gestió dels espais informatius i els seus continguts ha de ser dirigida des de la responsabilitat periodística dels ens públics”, subratlla.

Quant al tractament informatiu que es fa des dels propis mitjans de l’evolució de la pandèmia i l’afectació a la societat, l’SPC alerta que sovint es dona “de forma molt allunyada a com recomanen els codis deontològics”. Recorda als mitjans públics que “han de mantenir-se neutrals” i, als privats, que “el decantament” no justifica “manipulacions, difusió de rumors falsos o la utilització interessada de dades” que –diuen– han vist “massa sovint en aquestes cinc setmanes”.

Setge a la informació crítica

El sindicat es fa ressò de les manifestacions d’un alt responsable de la Guàrdia Civil en el sentit que el cos policial treballava eper minimitzar la informació crítica amb el govern espanyol, en referència als rumors o informacions falses que circulen per les xarxes socials. L’SPC recorda que entre les obligacions del cos armat no hi ha la de defensa la política informativa de l’executiu.

També carrega contra la pregunta inclosa a la darrera enquesta del CIS “a instàncies del govern espanyol” sobre si es prefereix la informació oficial o els rumors falsos. L’entitat alerta que aquesta és “dicotomia maniquea” entre informació oficial i rumors falsos “que ignora la informació crítica”.

Més facilitats per als mitjans

Finalment, l’organització reitera la petició conjunta amb la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) perquè hi hagi ajudes als mitjans perquè no hagin de fer ERTO “i així poder informar amb veracitat i rigor”.

L’SPC assenyala també que els governs han de facilitar la feina als professionals de la informació. “Les seves queixes ja van ser ateses dies enrere i han servit per millorar una operativa de les rodes de premsa totalment inadequada basada en què un càrrec governamental triés les preguntes que se li fan o no als responsables polítics”, recorda.

“Des del periodisme també agrairíem que les institucions facilitessin les dades en uns horaris adequats perquè els i les professionals, en èpoques de confinament, poguessin conciliar sense problemes la vida familiar i la laboral. No hi ha cap necessitat de difondre dades a mitjanit”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia