Comunicació

Starzplay

De fenomen literari a sèrie de rècord

Amb només 29 anys, l’escriptora irlandesa Sally Rooney s’ha convertit en un dels fenòmens de la literatura anglosaxona del segle XXI gràcies a les novel·les Conversaciones entre amigos (en castellà a Random House, 2017) i Gent normal (Periscopi el va editar en català el 2019). La jove autora nascuda a Castlebar, a l’oest d’Irlanda, ha estat batejada com “la primera gran escriptora mil·lennista” pel New York Times. Tal com han fet autors com George R.R. Martin o J.K. Rowling, Sally Rooney s’ha implicat a fons com a guionista en l’adaptació del seu univers literari a la pantalla. Normal people ha esdevingut una sèrie de 12 episodis de 30 minuts que, la primera setmana d’emissió, fa tres mesos, va batre rècords amb més de 16 milions d’espectadors a BBC iPlayer.

Estrenada ahir a casa nostra per la plataforma Starzplay, la sèrie narra la història d’amor entre dos joves d’un poblet irlandès, Connell i Marianne, en el seu darrer curs de col·legi i a la universitat. Tots dos mantenen una relació tendra i complexa en una Irlanda sacsejada per la crisi financera del 2008. Sally Rooney ha escrit sobre personatges i entorns que coneix bé, més que per una qüestió de principis, perquè “és el que sé fer”, ha afirmat. Però les xifres de vendes i l’audiència de la sèrie evidencien que ha arribat a públics de diferents generacions.

L’actor irlandès Paul Mescal i l’anglesa Daisy Edgar-Jones, pràcticament desconeguts fa només uns mesos, interpreten Connell i Marianne en una producció dirigida per Lenny Abrahamson, nominat a l’Oscar el 2015 per La habitación, que va llegir el llibre i va començar a treballar en l’adaptació abans que es publiqués.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia