Comunicació

sèries

GEMMA BUSQUETS

Llarga vida a ‘The Crown’

Netflix n’anuncia la segona temporada

Q uan es va saber que el duc d’Edimburg es retirava de la vida pública, un anunci fet al matí després que s’hagués convocat a mitjanit i d’urgència a la BBC, un periodista argentí va fer la següent piulada: “Friso perquè la sisena temporada de The Crown ens expliqui realment què ha passat aquesta nit a Buckingham Palace”. L’anècdota és prou il·lustrativa de com la sèrie original de Netflix ha construït una ficció sobre personatges i esdeveniments reals amb un grau de precisió i de detall tan curós que, en l’era de la postveritat, la sèrie sobre la reina Isabel II n’esdevé gairebé el paradigma televisiu, del que va passar en realitat i del que el guionista ha recreat en base a fonts consultades. Com ara els diàlegs entre una joveneta reina que marca territori i caràcter davant d’un primer ministre, Churchill, que acaba abaixant el cap.

The Crown , una de les sèries de l’any, ha fet un pas endavant en el que es consideren sèries monàrquiques, una mena de contes de fades moderns amb molta exhibició de vestuari i que no amaguen l’objectiu de ser hagiografies de reis emèrits; en canvi, The Crown és tota una lliçó de narrativa audiovisual i un salt de pantalla, gegant, de com combinar les cròniques de les vanitats i de les revistes de societat amb les pàgines que s’escriuen en la història. Darrere de The Crown hi ha el guionista Peter Morgan (La reina)

El capítol de la coronació de la reina Isabel II és magnífic, no tant per explicar el que ja se sap, sinó per canviar el punt de vista: l’episodi se centra en la retransmissió televisiva, una idea de Felip d’Edimburg, i una transgressió de l’època. La coronació és, en el fons, un acte de fe i ho resumeix, excel·lentment, el Duc de Windsor , que veient-lo a la tele amb un grup d’amics, conclou: “Qui vol transparència, quan pots tenir màgia?” És a dir, si treus el vel hi ha una jove corrent, amb poca imaginació, si en canvi l’ungeixes amb oli i la cobreixes d’or, què hi ha: una deessa.

Netflix ha anunciat l’estrena de la segona temporada pel 8 de desembre. Els nous episodis de The Crown se centren en una reina, deu anys de regnat, que veu com el seu matrimoni i l’imperi britànic s’ensorren. La segona temporada comença amb els soldats de les forces armades britàniques en guerra a Egipte i finalitza amb la caiguda del seu tercer primer ministre Harold Macmillan. La sèrie es prepara per a la revolució dels anys seixanta i The Crown es perfila com un llegat més de la cultura popular de la que encara ara és una icona del segle XX.

The crown
Creació: Peter Morgan Direcció: Andy Harries Intèrprets: Claire Foy, Matt Smith, John Lithgow Gènere: drama històric Estrena: 8 de desembre a Netflix


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia