Comunicació

sèries

GEMMA BUSQUETS

La veritat és i serà X

L’any vinent es compleixen 25 anys d’‘Expediente X’

  • Mulder i Scully FOX.
  • VÍDEO: Tràiler de la nova temporada

É s una de les sèries fundacionals, en molts aspectes de l’edat d’or de les ficcions televisades, en el context dels anys noranta. Expediente X va demostrar, en el seu retorn el gener del 2016, la seva vigència alhora que ha servit per recol·locar la sèrie en el cànon de la nova televisió. Va ser una tongada de sis episodis nous, un perfecte mosaic de la varietat de to i d’històries que Mulder i Scully protagonitzaven quan eren més joves. Aquest revival serièfil el va continuar aquest any David Lynch amb la mítica Twin Peaks.

Abans de la postveritat

El gran mèrit d’Expediente X, per a la professora de la UAB Sara Martín Alegre, autora de dos llibres de capçalera de la sèrie, va ser combinar els episodis que feien referència a la mitologia de la conspiració governamental, la història d’una invasió alienígena encoberta històricament, amb episodis independents anomenats monstres de la setmana, alguns dels quals són memorables. Hi posa l’exemple de The Post Modern Prometheus, un episodi excèntric i extraordinari, rodat en blanc i negre, que recrea el mite de Frankenstein. És una mostra de l’alta qualitat dels guions d’una sèrie precursora a entendre la ficció seriada per televisió amb els estàndards del cinema. “La mitologia dels ovnis s’ha d’entendre com una trama de denúncia de la corrupció del govern americà i la seva capacitat de mantenir les mentides” explica la professora de la UAB, per a la qual Homeland, tot i ser més realista, no es podria entendre sense Expediente X. El retorn de la sèrie ha servit per reivindicar-ne no només el paper pioner sinó el seu valor de culte pop, en un moment en què les sèries televisives no tenien l’atractiu cultural d’ara: “Les sèries de qualitat no comencen el 1999 quan el canal de cable HBO estrena Los Soprano; la revolució va començar abans”, deia la professora Martín Alegre.

Expediente X viu una segona joventut i en l’any del 25è aniversari de la seva estrena, que va ser el setembre del 1993, torna amb nous episodis. El 8 de gener del 2018, el canal Fox estrena la que se’n considera l’onzena temporada. Són deu episodis nous al darrere dels quals hi ha el creador de la sèrie, Chris Carter, i la parella protagonista: David Duchovny (Mulder) i Gillian Anderson (Scully), i secundaris imprescindibles com William B. Davis, que torna a ser El Fumador, i el director adjunt i supervisor de l’FBI Walter Skinner, que interpreta Mitch Pileggi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia