Més de 20 municipis gironins encara tenen problemes per rebre bé la TDT

Dels 47 que tenien alguna zona fosca, 20 ja reben el senyal i es treballa perquè arribi a 14 més

A principis de febrer, hi havia 47 municipis o zones d'alguns municipis que, després de l'apagada analògica, o bé tenien algun sector on no rebien el senyal de la TDT o bé el rebien amb deficiències. A 18 d'aquests se'ls va dir que únicament podrien solucionar el problema rebent el senyal a través de satèl·lit; a 6 més, que caldria instal·lar una antena per millorar la cobertura; i a la resta ningú no els va dir com s'havia de solucionar tot plegat. Ara, dos mesos després i quan falten només dos dies feiners per l'apagada analògica a tot el territori, només 7 dels 18 municipis que havien de rebre el senyal via satèl·lit ho hauran de fer per aquest sistema –la Generalitat els subvenciona fins a 200 euros l'adquisició dels aparells necessaris–, tot i que en dos casos –Sant Feliu de Guíxols i Vilopriu– hi ha deficiències molt parcials o parcials, respectivament. Pel que fa a les 5 localitats pendents d'instal·lacions noves –Albanyà, els límits de la Jonquera, Begur, Madremanya, Sant Julià de Llor i Tossa de Mar–, en totes ja hi ha un centre emissor operatiu, excepte a Begur i Sant Julià. En la primera, s'hi ha engegat un centre emissor i s'analitza si en cal un altre; i en la segona s'hi ha posat un conversor i s'està treballant per instal·lar-hi els equips de la TDT. Als altres 22 municipis gironins, en 13 encara no s'hi fa res. Es tracta de Cantallops, Rabós d'Empordà, Roses, Sant Climent Sescebes, Llampaies, Santa Cristina d'Aro, Torroella de Montgrí, Vall-llobrega, Medinyà, Fellines de Viladasens, Riudarenes, Vidreres i Vilobí. En tots sí que és possible veure la TDT via satèl·lit. A la resta, o ja s'hi han instal·lat equips nous o s'hi està treballant. Són Llançà, Pont de Molins, Begur, Calonge, Vulpellac, la Font de la Pólvora de Girona, Madremanya, Lloret, Massanes i Tossa.

Un espai comú de TDT a la Cerdanya

La comarca de la Cerdanya ha estat l'última de les comarques gironines en què s'ha realitzat l'apagada analògica, tot i que la Televisió Digital Terrestre s'hi podia veure des de fa aproximadament un any. És a dir, que fins fa poc han coexistit els dos sistemes, cosa que ha permès reduir fins a la mínima expressió els problemes de cobertura. L'alcalde de Puigcerdà, Joan Planella, assegurava que no té notícia que hi hagi cap zona de la Cerdanya sense TDT. El procés es va iniciar el dia 16 i va finalitzar el dia 25. El senyal de la TDT arriba sense problemes a tots els municipis. En aquests moments, les institucions de l'Alta i la Baixa Cerdanya mantenen converses per a la creació d'un espai comú d'intercanvi de la TDT. No estan tan avançades, però, les incorporacions de la televisió andorrana i les locals.

La Garrotxa i el Ripollès, les primeres

La Garrotxa i el Ripollès van ser les primeres comarques gironines en què es va fer l'apagada analògica. La Secretaria de Telecomunicacions de la Generalitat la va aplicar de manera experimental, i també ho va fer a les comarques del Maresme i el Vallès Oriental. Això es va dur a terme el juny del 2009 i l'apagada es va anar fent de manera progressiva amb força èxit, ja que només es van registrar problemes de cobertura a Llanars i en alguns llocs concrets d'Olot, a part dels nuclis més aïllats. La segona onada de l'apagada es va produir entre finals del 2009 i principis del 2010 i va afectar la resta de comarques gironines, excepte la Cerdanya, on s'ha fet ara.

Amb el mal temps, un mal senyal

Un veí de Massanes ha explicat que a principi d'any, amb l'apagada analògica, veia la televisió molt malament. «Ara, des que m'han dirigit l'antena cap al Montseny, es veu molt i molt bé», ha dit. I és que, fins fa molt poc, els veïns de Massanes havien d'encarar les antenes cap al repetidor de Rocacorba i el senyal o bé no els arribava o no ho feia amb les condicions de qualitat necessàries. Una veïna de Begur ha manifestat que veuen la televisió digital terrestre de manera correcta des de fa només una setmana. Fins ara no rebia la TDT amb bones condicions i el que no se sap explicar és el fet que quan es va produir l'apagada analògica van veure bé la TDT durant uns dies i que, després i fins ara, ja no.

A Olot, els veïns de la plaça Clarà han solucionat després de mig any els problemes de recepció que tenien de la TDT. Els seus aparells rebien el senyal de Sant Miquel, i ara ho poden fer de Montolivet.

Moltes de les persones a les quals aquest diari ha demanat l'opinió han coincidit a indicar que el senyal és deficient o que es perd amb facilitat quan fa mal temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.