Comunicació

Drets d’autor a internet

Les noves normatives de la Unió Europa faran que internet ja no sigui un espai en què l’autoria es dilueix. Les grans plataformes que es beneficien de continguts de creadors i periodistes, com ara Google News, Youtube i Facebook, hauran de pagar drets d’autor pels materials compatits a la xarxa dels quals s’aprofitin, tot i que els petits fragments d’articles i els mems i els GIF, n’estaran exempts. Els periodistes hauran de cobrar de la seva empresa un tant per cent de la retribució.

L’acord, pres dimecres entre els negociadors del Parlament Europeu i el Consell, pretén que internet s’equipari al món real en matèria de drets d’autor, però sense que això es contradigui amb la llibertat d’expressió.

Les contribucions a enciclopèdies en línia sense objecte comercial, com ara la Viquipèdia, en queden exemptes. D’altra banda, les empreses emergents estaran subjectes a requisits menys estrictes que les grans companyies.

El diputat alemany Axel Voss, del Partit Popular Europeu, ponent parlamentari del text, va assenyalar, un cop consensuat l’acord: “Aquest acord és un pas important per corregir una situació que ha permès a unes poques companyies guanyar enormes quantitats de diners sense compensar adequadament els milers de creatius i periodistes del treball dels quals depenen.

L’acord, abans de ser efectiu, haurà de ser aprovat pels representants del Consell, per la comissió d’Afers Jurídics del Parlament Europeu i pel ple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia