Comunicació

Els vius contra els morts

La matinada de dilluns, Movistar+ i HBO estrenen la vuitena i última temporada de ‘Joc de trons’, la sèrie televisiva més premiada de tots els temps

George R.R. Martin explicava a Barcelona, ara fa set anys, que una visita que va fer al mur d’Adrià, construït pels romans a Britània per defensar les terres “civilitzades” de les tribus salvatges, va inspirar el seu mur de gel de Joc de trons. També va ser l’origen de la saga Cançó de gel i foc, de la qual ha publicat cinc llibres entre el 1996 i el 2011, i ha assolit el registre astronòmic de 90 milions d’exemplars venuts arreu del món.

L’adaptació televisiva d’HBO, en què George R.R. Martin s’ha implicat tant que fins i tot ha aturat els llibres, ha superat els rècords dels llibres: és una de les sèries més populars de la història, la més guardonada –amb 47 premis Emmy– i una de les més cares, si no la que més. Cada episodi de la primera temporada costava 6 milions de dòlars, i els de la vuitena han costat uns 15 milions de dòlars. Molt més que la majoria de pel·lícules de cinema espanyoles.

Si el mur d’Adrià va ser el principi de tot, arriba l’hora dels comiats. Queden pendents els dos darrers llibres, però la propera matinada de diumenge a dilluns, a les 3 h, Movistar+ i HBO estrenaran, en versió original subtitulada, simultàniament amb els EUA, la darrera temporada de Joc de trons. Serà la més curta de les vuit, amb sis episodis, però seran llargs: els tres primers duraran al voltant d’una hora, i els altres tres, 80 minuts.

Principi i final

El primer llibre, que es titula Joc de trons (Alfaguara en català i Gigamesh en castellà), comença amb una escena entre l’aventura èpica i el cinema fantàstic: els Caminants Blancs (uns misteriosos guerrers fantasmals) ataquen una patrulla de guardians del mur. Amb un sentit de la coherència que fa pensar que Martin ja tenia al cap l’esquema argumental des del principi (com George Lucas amb Star Wars), la vuitena temporada comença amb els Caminants Blancs trencant el mur i atacant Westeros, que intenta defensar-se amb una gran aliança entre els exèrcits de Daenerys Targaryen, al qual s’ha sumat el de Jon Snow, i Cersei Lannister. Una gran batalla entre els vius i els morts està a punt d’esclatar, motiu pel qual s’ajornen les lluites i intrigues per ocupar el Tron de Ferro i governar els set regnes.

Sorprendre el públic

Poca cosa més se’n sap, del fil argumental. Hi haurà els protagonistes que han sobreviscut a les set temporades anteriors i a l’afició que té Martin per carregar-se personatges estimats pel públic: Jon Snow i Daenerys Targaryen; Cersei, Tyrion i Jaime Lannister; Sansa, Arya i Bran Stark; Ser Davos Seaworth, Euron Greyjoy, Gendry Baratheon, Brienne de Tarth... Del que no hi ha dubte és que hi haurà girs inesperats. “Soc un lector voraç i, per a mi, no hi ha res pitjor que un llibre previsible”, deia Martin a Barcelona. “Penso seguir sorprenent el lector, perquè vull que estigui ansiós per saber què passarà; vull fer llibres que siguin sobretot imprevisibles.” Una reflexió que es pot fer extensiva a la sèrie, que afronta la recta final a partir de dilluns. Ben segur que hi haurà sorpreses.

Jon Snow

El fill de Rhaegar Targaryen ha acabat reunint un gran exèrcit al nord i ha jurat fidelitat a Daenerys. Tots dos han anat a King’s Landing a pactar una treva amb la regent Cersei Lannister per defensar els set regnes dels Caminants Blancs, que comencen a trencar el mur.

Samwell Tarly

Guardià de la Nit al Mur, fidel a Jon Snow, descobreix un secret que podria alterar el futur dels set regnes: Daenerys és la germana petita del pare de Jon, que és Rhaegar Targaryen. Els joves enamorats encara no ho saben.

Sansa Stark

Senyora de Winterfell en absència de Jon Snow, ha evolucionat al llarg de la sèrie des de la nena compromesa amb Joffrey fins a la dona forta i independent que és ara, que es venja de Little Finger (traça un pla amb la seva germana) i de Ramsay Bolton.

Tyrion Lannister

Després de matar el seu pare, el Gnom va fugir i va viure diverses aventures. S’acaba guanyant la confiança de Daenerys, es converteix en la seva Mà del Rei i té un paper important en l’aliança contra els Caminants Blancs.

Arya Stark

Una altra filla d’Eddard Stark i Catelyn Tully. També s’ha fet gran i ha esdevingut una assassina implacable, obsessionada a venjar-se de la seva llista de culpables de la desgràcia que va caure sobre els Stark. Ja ha eliminat tots els Frey.

Jaime Lannister

Quan la seva germana Cersei li revela que trairà el pacte contra els Caminants Blancs, li gira definitivament l’esquena i marxa de la capital mentre comença a nevar. S’allunya definitivament, així, de l’home malvat que havia estat.

Ser Davos Seaworth

L’antic contrabandista esdevingut cavaller i antiga mà dreta de Stannis Baratheon és ara un home fidel a Jon Snow. Esdevé un negociador vital per fer aliances quan Jon intenta ajuntar tothom contra els Caminants Blancs.

Cersei Lannister

En la famosa reunió de tots els personatges principals, al final de la setena temporada, Cersei accepta una treva per enfrontar-se als Caminants Blancs. Però ni en aquestes circumstàncies canvia el seu caràcter malvat, i revela al seu germà Jaime que no complirà la seva paraula.

Daenerys Targaryen

Amb el seu gran exèrcit i els dracs, reclama el Tron de Ferro, com a hereva dels Targaryen. Ha iniciat una relació sentimental amb Jon Snow, amb qui comparteix cabina i viatja al nord al final de la temporada set. Amb Tyrion, la seva Mà del Rei, han pactat amb Cersei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia