Comunicació

Reporters Sense Fronteres alerta de la falta de transparència del govern espanyol en la informació sobre el coronavirus

La pandèmia agreuja el deteriorament de la llibertat de premsa al món, segons l’informe 2020 de l’organització

Reporters Sense Fronteres (RSF) ha donat a conèixer aquest dimarts la classificació mundial 2020 de llibertat de premsa, en un context mundial de “deteriorament” d’aquest dret agreujat per la crisi del coronavirus. Espanya es manté en la mateixa posició que l’any passat (29 de 180 països), en un any marcat per l’ascens de Vox i la “violència física” contra periodistes en les protestes a Catalunya contra la sentència.

La corresponsal de RSF a Espanya, Edith R. Cachera, ha alertat de la falta de transparència del govern espanyol en la informació sobre el coronavirus, la necessitat de donar xifres “reals”, no eludir informes, detallar a qui es consulta per prendre mesures com el desconfinament o permetre dubtar, també, de les fonts oficials.

El president de la secció espanyola de Reporters Sense Fronteres, Alfonso Armada, ha assegurat en una roda de premsa telemàtica que múltiples països “colen lleis” amb el pretext de la covid-19 que afecten a la llibertat d’informació dels ciutadans. Amb exemples clars com els Estats Units, Brasil, Rússia o Turquia, que “aprofiten les circumstàncies per limitar la feina periodística”, Armada alerta sobre decisions “desafortunades” del govern espanyol, com la pregunta plantejada al baròmetre del CIS d’abril.

La qüestió plantejava el fet de remetre tota la informació sobre la pandèmia a fonts oficials. “Una font oficial per se no es fiable”, ha dit Armada, sobre el que considera una decisió de “tuf totalitari” d’un òrgan “en teoria independent però vinculat al PSOE a través del seu màxim responsable”.

Les dades analitzades evidencien que hi ha un deteriorament “generalitzat” de la llibertat d’informació al món, i l’organització ha identificat 60 violacions d’aquest dret amb el coronavirus com a pretext durant l’últim mes i mig. Noruega, Finlàndia, Suècia, els Països Baixos i Dinamarca encapçalen per aquest ordre la classificació 2020.

La “pandèmia d’informacions falses” ha agafat “dimensions mai vistes”, i “l’hiper control” de la societat ha tingut conseqüències mundials en el cas de la Xina. “Si la premsa xinesa fos lliure, el coronavirus no seria una pandèmia”, ha assegurat Armada sobre un país que és la “principal presó” de periodistes del món (108 presos).

L’organització alerta que molts països tancaran la crisi amb xifres falses, però demana un esforç per a la transparència al govern espanyol. “Ara mateix és un nyap estadístic. Falten dades concretes i eines com un portal de transparència per saber a qui s’adjudiquen els contractes”, explica la corresponsal a Espanya.

Situació a l’Estat

Pel que fa la situació a Espanya, l’organització identifica un any marcat per “l’odi al periodista”, amb agressions i violència explícita als reporters “alimentada” per l’ultranacionalisme radical de Vox i per l’independentisme català.

Reporters sense Fronteres denuncia els atacs als periodistes durant les protestes per la sentència, tant per part de forces policials com manifestants.

A més, posa el focus en la imputació d’una desena de mitjans pel cas dels CDR acusats per terrorisme i desestimat per la fiscalia. També reivindica les reformes legals de RTVE i de la ‘llei mordassa’.

Pel que fa a la comunicació durant la pandèmia, Cachera alerta de l’estratègia que utilitzen països com Espanya “d’aclaparar” amb moltes compareixences per donar una falsa sensació de transparència. “S’ha d’apostar per la qualitat de les dades, no per la quantitat. No volem més rodes de premsa”, apunta.

L’organització assenyala que des del govern espanyol “s’eludeixen informes”, s’està establint una sensació de “comoditat amb l’opacitat” i d’aspiracions “cada vegada menys dissimulades de controlar la informació de la pandèmia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia