Comunicació

La Plataforma per la Llengua exigeix a TV3 que aturi la castellanització de la cadena pública

L’entitat activa una campanya per reclamar solucions al director de TV3, i que augmenti el contingut infantil i juvenil en català

La Plataforma per la Llengua ha engegat una campanya a través del portal participatiu canvia.cat per demanar que TV3 recuperi la seva missió de difusió i promoció de la llengua catalana.

D’aquesta manera, l’entitat vol fer pressió davant el que considera “la deriva castellanitzadora que ha agafat la televisió pública de Catalunya”. Aquells usuaris que vulguin donar suport a la campanya han d’entrar al portal canvia.cat i signar la petició, fet que enviarà automàticament una carta al director de TV3 tot exposant-li aquesta reclamació.

En la carta es trasllada al director de TV3 la inquietud que genera que es detectin cada cop més continguts que no són en català, una situació que s’ha agreujat darrerament. Així, al seu entendre, continguts com Polònia, APM?, FAQS o, recentment, la sèrie Drama, exemplifiquen una presència cada cop menor del català.

El text recorda al director de TV3 que aquesta deriva lingüística oblida un dels principis fundacionals de TV3 i una de les seves missions cabdals: difondre i promocionar la llengua catalana, com també està especificat a la llei que regula la CCMA.

“Molt sovint la tria dels col·laboradors opta per persones que s’expressen a TV3 en castellà quan es podria optar per col·laboradors d’expressió catalana”, indica la carta, que també argumenta que, tot i ésser conscients que la situació econòmica de la televisió catalana és complicada, això no justifica el fet d’abandonar aquesta missió fundacional, que hauria d’ésser d’obligat acompliment.

La Plataforma per la Llengua exemplifica que hi pot haver públic que no entengui el castellà i que s’està deixant al marge. Aquest pot ser el cas dels ciutadans de la Catalunya del Nord, que, a més, des de fa poc han ampliat la cobertura de TV3 gràcies a una antena finançada amb microdonatius, o de l’Alguer, així com catalans que viuen a l’exterior i que no són competents en llengua castellana.

I, com a possibles solucions per no renunciar a la llengua catalana, l’entitat proposa usar la traducció simultània en aquells casos en què no sigui possible tenir convidats o col·laboradors que coneguin el català, així com també l’opció de subtitular-los.

Finalment, també es reivindica que torni una programació abundant i de qualitat en català per als infants i joves als canals de TVC.

La Plataforma per llengua argumenta ha quedat demostrat l’encert per atreure públic no catalanoparlant quan s’ha emès contingut de qualitat amb casos d’èxit com Polseres Vermelles o els doblatges de sèries d’anime japonès, entre d’altres.

Cs vol que el Parlament reprovi Vilallonga per haver dit que veu “massa castellà” a TV3

Cs durà al proper ple del Parlament una moció en què proposa reprovar la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, per haver dit que veu “massa castellà” a TV3 i que faria “tocs d’atenció” a la cadena.

El grup taronja assegura que els drets dels ciutadans “només són plenament respectats si la llengua castellana no és exclosa com a llengua d’ús normal, habitual i vehicular pels mitjans públics autonòmics”.

Per això, reclama que tant TV3 com Catalunya Ràdio emprin el català, el castellà i l’aranès “amb normalitat, habitualitat i igualtat” com a “reflex del que succeeix a la societat catalana i com a “mostra de respecte”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia