Comunicació

Mor el ninotaire Fer als 71 anys

José Antonio Fernández ha publicat a El Punt Avui la vinyeta diària fins aquest mateix dilluns, que l’ha dedicat a la tornada a l’escola

José Antonio Fernández (Mansillas de las Mulas, Lleó, 1949), conegut com a Fer, ha mort aquest dilluns als 71 anys d’un infart.

En Fer va començar a plasmar el seu particular punt de vista de l’actualitat amb la seva Vinyeta , primer a l’Avui des del 1987 i després a El Punt Avui fins aquest mateix dilluns, 14 de setembre, amb un dibuix dedicat a la tornada a l’escola amb el coronavirus com a protagonista. A més de fer la vinyeta diària al diari, publicava setmanalment a la revista El jueves, de la qual va ser director, i també col·laborava a El temps .

Va començar la seva trajectòria com a ninotaire col·laborant en publicacions com Mata Ratos, En Patufet, Oriflama i La Prensa i va treballar també a Barrabás, on feia humor del món de l’esport. El 1974 va començar a publicar a la revista satírica El Papus i també en va ser director. A principis dels 80 va ser un dels fundadors d’El Jueves , que posteriorment va dirigir ,i on va crear les sèries PutiClub i Historias fermosas.

Ha editat diversos llibres, entre els quals diversos que recullen les seves vinyetes publicades a l’Avui, com Per aquí, per allà(1996), Adéu Presi” (2003), o els recopilatoris Any d’estelades (2012), Any de sobres (2013) i Any de consulta (2014), que recull les millors vinyetes publicades a la premsa catalana fetes per ell i altres ninotaires com Ferreres, Batllori, Kap, Farruqo, Ermengol o Napi. També va coordinar el llibre Comunica con Humor, que aplegava més de quaranta ninotaires de tot l’estat espanyol.

Fer també va ser un dels principals impulsors del Premi Internacional d’Humor Gat Perich. Va rebre diversos guardons, entre els qual la Creu de Sant Jordi, l’any 2018.

El funeral del dibuixant es farà demà dimarts, a les cinc de la tarda, a l’Església de Sant Vicenç de Mollet del Vallès, segons ha informat l’Ajuntament d’aquest municipi, del qual era “fill adoptiu”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia