Comunicació

L’Assemblea de Madrid aprova la reforma de Telemadrid amb l’únic vot del PP

L'oposició d'esquerres i Vox acusen el govern de Díaz Ayuso de voler controlar l'emissora

El ple de l'Assemblea de Madrid ha aprovat aquest dijous la reforma de la llei que regula Telemadrid, amb el suport únic del PP i l'abstenció de Vox. La modificació inclou, entre altres aspectes, el canvi en el mandat de la direcció de la radiotelevisió pública.

La proposició de llei presentada pel PP es tramitarà pel procediment de lectura única, una via d'urgència per a escurçar els terminis de tramitació, eliminar el debat previ en comissió i la possibilitat de presentar esmenes per part dels grups parlamentaris.

Els grups de l'esquerra i Vox han acusat el govern d'Isabel Díaz Ayuso de voler fer-se amb "el control" de Telemadrid amb la reforma.

En canvi, el PP assegura que la intenció és garantir la seva "pluralitat i independència" després dels "abusos" que atribueix a l'actual direcció de la cadena pública.

Els populars plantegen que el mandat del director general sigui de quatre anys, renovables, davant els sis anys previstos a la llei de 2015. Això comportaria la sortida de l'actual direcció, que va iniciar el seu mandat el 2017.

De totes maneres, la iniciativa inclou una disposició transitòria que provocaria el seu cessament immediat en el moment de l'entrada en vigor de la llei, una vegada sigui publicada en el Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid, cosa que es produirà en els pròxims dies.

El Consell de Govern haurà de nomenar a un administrador provisional amb les mateixes funcions i competències, segons contempla la reforma, i haurà de ser sotmès a ratificació per part de la Cambra regional. L'aval de l'Assemblea no es produirà fins al proper curs, atès que només queda un ple abans de l'aturada estival.

El nomenament requerirà l'obtenció d'una majoria de dos terços en primera votació en el ple de l'Assemblea i de majoria absoluta en segona votació, que PP i Vox sumen.

El PP també vol que la totalitat dels membres del consell d'administració de Telemadrid siguin triats per l'Assemblea d'entre els proposats pels grups, en lloc que siguin les organitzacions professionals les que designin a part dels seus integrants, com contempla la llei de 2015.