Comunicació

unió europea

La CE amenaça de sancionar Twitter després de suspendre comptes de periodistes

Musk havia promès no suspendre cap compte pel seu compromís amb la llibertat, però ara ha canviat d’opinió

La Comissió Europea ha amenaçat aquest divendres amb la possibilitat de sancionar Twitter per la suspensió dels comptes de diversos periodistes que segueixen la informació relativa al seu propietari, Elon Musk.

“Les notícies sobre la suspensió arbitrària de periodistes en Twitter és preocupant. La llei de serveis digitals requereix respecte a la llibertat de premsa i els drets fonamentals. I està reforçat per la llei de llibertat de premsa dels mitjans de comunicació. Musk ha de ser conscient d’això. Hi ha línies vermelles. I aviat, sancions”, ha dit en Twitter la vicepresidenta de la Comissió Europea per a Valors i Transparència, Vera Jourová.

Jourová ha amenaçat de sancionar Twitter després que diversos mitjans estatunidencs diguessin ahir que l’empresa ha suspès els comptes de diversos periodistes de The Washington Post, The New York Times, CNN o Voice of America que cobreixen la informació del magnat.

El mateix Musk havia promès anteriorment que no suspendria un compte pel seu “compromís amb la llibertat d’expressió”, però aquest dimecres Twitter ha canviat les seves regles i ha prohibit compartir informació sobre “la ubicació de persones en temps real”.

Encara que Twitter no ha fet cap comentari oficial encara sobre les suspensions de periodistes, la nova cap de Confiança i Seguretat de la companyia, Ella Irwin, ha assegurat avui a un reporter de The Verge que suspendran “qualsevol compte que violi les regles de privacitat i posi a altres usuaris en risc”.

Des que comprés Twitter, la Comissió Europea ha advertit en més d’una ocasió Musk amb la necessitat de complir les exigències que estableixen les noves regles que està aprovant la Unió Europea per a regular a les grans empreses d’internet.

En la videoconferència el mes de novembre passat amb Musk, el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, va pactar amb el propietari de Twitter poder acudir a la seu central de la companyia als Estats Units per a poder comprovar que compleix els nous requisits.

L’ONU carrega contra la “suspensió arbitrària” de periodistes en Twitter

L’ONU s’ha mostrat aquest divendres molt preocupada per la “suspensió arbitrària” dels comptes de diversos periodistes en Twitter i ha assegurat que aquest moviment suposa “un perillós precedent” en un moment de censura i amenaces contra els professionals dels mitjans de comunicació en molts llocs del món. “Les veus dels mitjans no haurien de ser silenciades en una plataforma que diu donar espai per a la llibertat d’expressió”, ha assenyalat el portaveu de l’organització Stéphane Dujarric preguntat durant la seva conferència de premsa diària.

Segons Dujarric, Nacions Unides està “molt pertorbada” per la mesura i està mantenint contactes amb Twitter, que el dijous va suspendre diversos comptes de periodistes que cobreixen a l’empresa o al seu propietari, Elon Musk. “Des del nostre punt de vista, aquest moviment crea un perillós precedent en un moment en el qual periodistes a tot el món s’enfronten a censura, a amenaces físiques i fins i tot coses pitjors”, ha assenyalat el portaveu.

Preguntat per la possibilitat que Nacions Unides abandoni la xarxa social, Dujarric ha dit que donada la importància de la plataforma, l’organització considera que ha de continuar aquí per a compartir informació fiable. No obstant això, ha apuntat que s’estan seguint els esdeveniments “dia a dia” i ha assegurat que s’ha vist recentment un “preocupant augment del discurs d’odi i la desinformació sobre clima i altres qüestions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia