Comunicació

Pas endavant de l’Eurocambra per regular la intel·ligència artificial

La posició negociadora per a la futura llei és aprovada en comissions i anirà al ple del juny abans de començar la negociació amb els Estats

El text preveu mesures per contrarestar els possibles riscos de la tecnologia, com la difusió de notícies falses

El Parlament Europeu (PE) ha donat aquest dijous un pas important perquè la Unió Europea (UE) sigui el primer territori del món que reguli les eines que utilitzen la intel·ligència artificial (IA).

Els eurodiputats han aprovat per àmplia majoria a les comissions de Mercat Interior i de Llibertats Civils de l’Eurocambra la noves normes per limitar els eventuals riscos dels nous sistemes de generació de continguts com el ChatGPT en la difusió de notícies falses o la violació de drets d’autor.

El text, que ha tirat endavant per 84 vots a favor, set en contra i dotze abstencions, s’ha incorporat a la llei d’intel·ligència artificial que es prepara a Brussel·les i que es votarà al plenari del juny. A partir d’aleshores, amb la posició negociadora confirmada pel ple, arrencaran les converses amb la Comissió europea i el Consell de la UE –els Estats membres– per acordar el text definitiu de la llei.

Les disposicions aprovades avui suposaran, en cas que s’incorporin íntegres al text final, que les empreses tecnològiques que vulguin introduir aquests sistemes al mercat europeu hauran de demostrar que han reduït els perills que puguin implicar per a la salut, els drets fonamentals i el sistema democràtic. A més, hauran de sotmetre’s a l’anàlisi d’experts independents.

Els desenvolupadors hauran de publicar un “resum prou detallat” sobre les dades protegides amb drets d’autor que utilitzen per ensinistrar els sistemes d’intel·ligència artificial.

El text aprovat avui en comissions també preveu que els usuaris dels sistemes d’IA que generin o manipulin vídeos, imatges o sons de tal manera que puguin induir altres persones a pensar que són reals hauran d’informar que el contingut és fals.

Les eines d’IA hauran de ser dissenyades de manera que al llarg de la seva vida útil tinguin “nivells apropiats” de rendiment, previsibilitat, interpretabilitat, corregibilitat, seguretat i ciberseguretat.

A banda d’aquestes normes específiques per als sistemes de generació de continguts amb IA, la llei preveu prohibir els sistemes de vigilància massiva en temps real als espais públics –amb l’excepció de la prevenció de delictes i la localització de víctimes– i veta específicament els models que utilitzin tècniques subliminars per alterar de manera “substancial” el comportament d’una persona sense que aquesta en sigui conscient.

La regulació europea qualifica d’alt risc una sèrie de sistemes d’intel·ligència artificial amb usos molt específics que només es podran introduir al mercat si respecte els drets fonamentals i valors de la Unió Europea. És el cas d’eines que es puguin utilitzar per influir en el resultat d’unes eleccions, les que utilitzin les entitats financeres per avaluar la solvència d’una persona o els que s’utilitzin en el controla de fronteres per vigilar o processar dades per predir moviments migratoris.

El text aprovat per l’Eurocambra en comissió proposa sancions de fins al 7 % de la facturació anual mundial per a les empreses que incompleixin la normativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia