Comunicació

FOTOPERIODISME

La mirada fotogràfica de Manel Lladó es conservarà a INSPAI

El fotoperiodista ha cedit el seu fons personal amb més de 600.000 imatges dels anys vuitanta fins a l’actualitat al Centre de la Imatge de la Diputació de Girona

Des de l’any 1991 ha treballat a El Punt i El Punt Avui, on actualment és el cap de Fotografia del diari

El fotoperiodista Manel Lladó Aliu (Girona, 1961) ha fet aquest matí l’acte de cessió del seu fons personal a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, una col·lecció gràfica amb més de 600.000 imatges que registren alguns dels esdeveniments i personatges més representatius de la memòria història de Catalunya i les comarques gironines en particular, de les últimes quatre dècades.

Concretament, el fons fotogràfic entregat –una cessió amb posterior donació– està datat entre els anys 1984 i 2021 –a l’espera de fer entrega progressiva de la resta d’anys fins avui dia, ja que Lladó encara està actiu– i a través de la seva mirada particular ha retratat personatges rellevants, escriptors, actors, artistes i polítics, a més de tractar qualsevol tipus de temàtica. Des de l’any 1991, que es va integrar a l’equip del diari El Punt com a redactor gràfic fins a l’actualitat que exerceix com a cap de fotografia d’El Punt Avui, ha captat tota mena d’esdeveniments, alguns de tan remarcables com la captura de l’últim instant de vida de Salvador Dalí a l’hospital de Figueres quan tot just sortia de l’ambulància arribat del Castell de Púbol.

Precisament, captar “l’instant” ha estat el seu leitmotiv al llarg de la seva carrera professional i artística. Tant des que va començar aprenent a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC) –“devíem fer més d’un miler de fotos a les gavines practicant”, com recorda– fins el dia que el seu company del diari Jordi Soler, també excel·lent fotògraf, li va dir que li agradava les seves fotografies perquè gràcies a saber captar aquest instant “tenien ànima”.

El secret, com diu el mateix Manel Lladó és tenir “passió i espera”. D’aquí a que INSPAI ara en conservarà un arxiu de moments d’espera i molta ànima.

Els formats fotogràfics que componen el fons van des dels 3mm, les diapositives i la imatge digital; del blanc i negre al color. INSPAI, que compta amb altres fons de fotoperiodistes rellevants com Dani Duch, David Ruiz, Jordi Soler, Joan Comalat o Emili Massanas, entre d’altres, es farà càrrec a partir d’ara d’aquestes imatges que seran seleccionades, conservades, digitalitzades per a poder difondre-les el més aviat possible, sigui a través de publicacions, exposicions, xarxes socials o el mateix arxiu que està obert al públic.

Manel Lladó es va iniciar com a aficionat i de manera autodidàctica a l’activitat fotogràfica, retratant tot el que es relaciona amb el reportatge social i de carrer a l’entorn del poble de Salt. A partir del 1984 comença a formar-se amb cursos, estudis i seminaris, entre altres llocs a l’IEFC. Com a corresponsal treballa a la revista Lecturas i l’agència Cover, per més endavant col·laborar a Interviu, Panorama, ABC, Diari de Galícia, El 9 Nou i La Vanguardia. A partir del 1989 entra al diari El Punt i fins a dia d’avui continua treballant a El Punt Avui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia