La Val d'Aran es converteix en la primera comarca que ja té l'encesa de la TDT a tot el territori

La Val d'Aran s'ha convertit en la primera comarca sencera que disposa des d'avui de televisió digital després que el secretari de telecomunicacions de la Generalitat, Jordi Bosch, i el Síndic de la Val d'Aran, Francès Boya, acompanyats de diversos alcaldes de la zona, han premut el botó del centre de TDT de Bausèn, a Baish Aran. Automàticament, l'aparell de televisió connectat per a l'avinentesa ha començat a emetre les imatges dels 'Matins' de Josep Cuní, ja en digital per a tota la Val.

Les antenes de Bausèn han estat les últimes en estar a punt per a l'encesa digital de Val d'Aran i serveixen per emetre imatges a les poblacions de Baish Aran de racons com Canejan o Sant Joan de Toràn. Les actuacions necessàries en aquesta comarca de muntanya, sota el nom de Pla Val d'Aran Connecta, han estat un total de 12, dos més de les previstes, i han suposat una inversió de 1.452.000 d'euros, segons ha concretat el secretari. La TDT no només suposarà una millora en la qualitat de les cadenes de televisió que els ciutadans aranesos podran veure des de casa, sinó també en d'altres serveis com Internet i les telefonies mòbils, segons ha destacat el Síndic d'Aran, Francés Boya.

A la Val d'Aran hi ha un total de sis centres emissors de TDT: dos a Naut Aran, dos a Vielha, un altre a Bossòst, i un més a Bausèn, que s'han anat posant paulatinament en marxa des de la primavera. La climatologia ha estat un element clau dels desplegament a la comarca aranesa, segons la Secretaria de Telecomunicacions, ja que les nevades del passar hivern han complicat l'accés a les torres de comunicacions. En aquest sentit, el regidor d'urbanisme de Bausèn, José Antonio Barés, en representació del consistori, ha demanat al Síndic Francés Boya que el Conselh compleixi amb l'acord de millorar el camí d'accés al centre de TDT, que es troba en mal estat i que coincideix parcialment amb un camí de senderisme molt utilitzat pel turisme i els veïns de la població.

El secretari de telecomunicacions, Jordi Bosch, ha recordat que l'encesa de la TDT no suposa ni implica l'apagada analògica, ja que aquesta «serà progressiva i es farà en consens amb el Síndic d'Aran». Bosch ha anunciat que l'apagada tindrà dos fases més a tota Catalunya, una al mes de desembre i la definitiva serà el 3 d'abril de 2010. També ha recordat que actualment hi ha apagada analògica en diversos punts de cinc comarques: Garrotxa, Ripollès, Vallès Oriental, Maresme i Port de la Selva.

Però tot i que l'apaga analògica serà progressiva, Jordi Bosch ha aprofitat per animar als ciutadans a 'no deixar per a l'últim moment' la instal·lació de l'aparell necessari per a sintonitzar la DTD i perquè les comunitats de veïns i les cases comprovin que les antenes són les adients. Segons l'enquesta TIC-Llars 2008 de la FOBSIC, «només un 40% de les llars de les comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran s'havien preparat per rebre el senyal digital de televisió».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.